Uitleg bij de Foto: Esther van Lottum

Uitleg bij de Foto: Esther van Lottum

Joni Hendrix 1310
Deze knallende foto van Esther van Lottum viel ons meteen op in de lezersgallery. Wat een prachtplaat. Hoe heeft ze deze foto gemaakt? Ze legt het uit in de rubriek Uitleg bij de Foto. Ook geeft ze bruikbare tips voor het maken van zulke foto’s.


Foto © Esther van Lottum

Camera: Canon EOS 650D
Diafragma: f/11
Sluitertijd: 30 sec.
ISO: 200

'Tijdens een fotoclubavond gingen we naar het bos. In het begin was het nog licht, maar al snel werd het donker. We hadden allerlei materialen meegenomen om te gaan 'lightpainten'. Kleine zaklampjes waarmee we figuren tekenden en woorden schreven. Een grote zaklamp waarmee we net iets meer accent op bepaalde delen in de foto konden leggen. Maar het klapstuk van de avond was het lightpainten met staalwol. Hiervoor gingen we naar een zandvlakte in het bos. We hadden een garde waar staalwol in zat. De garde was vastgemaakt aan een metalen ketting. Onze camera's stonden op een statief, omdat we met lange sluitertijden werkten. Voordat we konden fotograferen, moesten we eerst scherpstellen. Hiervoor scheen de persoon die zou gaan zwaaien met een zaklamp op zichzelf. Toen we scherpgesteld hadden, schakelden we van autofocus over naar manueel. De 'zwaaier'  draaide vervolgens rondjes met de ketting. Toen konden we de foto’s schieten. Dit is nog best lastig, omdat je van tevoren niet precies weet waar de vonken komen. Ik had eerst teveel ingezoomd waardoor alleen de 'vuurcirkel'  te zien was. Nadat ik meer had uitgezoomd, kwam ik tot dit resultaat. Ik heb de foto bewerkt in Lightroom en Photoshop. Hiervoor heb ik wat met de schuifjes gespeeld totdat ik tevreden was.'

Over Esther

'In het najaar van 2012 ben ik aan een basiscursus fotografie begonnen. Ik had toen een hybridecamera. Als snel liep ik tegen de beperkingen van deze camera aan. Halverwege de cursus kocht ik een spiegelreflexcamera, de Canon EOS 650D. Na de cursus ben ik lid gebleven van de fotoclub. Met de fotoclub kom ik op plaatsen waar ik alleen niet zou komen. Ook kan ik dingen uitproberen die ik zelf niet zo snel zou doen, zoals het lightpainten met staalwol op deze foto.'

Tips

  • Bereid je goed voor als je wilt lightpainten met staalwol. Op internet is veel informatie te vinden.
  • Let goed op de veiligheid van jezelf en anderen. De zwaaier moet kleding met lange mouwen en die niet snel vlam vat dragen.
  • Kies een locatie uit waar geen brandbare dingen zijn, zoals droog gras.
  • Het beste is een locatie waar niet al te veel omgevingslicht (bijvoorbeeld lantaarnpalen) is, omdat je dit op de foto ziet.
  • Houd water of een blusdeken bij de hand.
  • De fotografen moeten niet te dichtbij het vuur komen. Gebruik eventueel een UV-filter ter bescherming van je lens.