Uitleg bij de foto: Eric Romein

Redactie digifoto Starter 3400
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Deze keer is dat een foto van Eric Romein die heel wat tips voor je in petto heeft.

Eric Romein
Foto: Eric Romein

Instellingen

'De foto is in  Istanbul genomen, vlak voordat het helemaal nacht was. Daardoor zie je een donkerblauwe lucht in plaats van een zwarte. Onder de Gelatabrug zijn vele restaurants gevestigd; in de verte is links de Yeni moskee te zien. De foto is op een mini-driepoot met de Panasonic Lumix DMC-TZ7 gemaakt in de stand Nachtlandschap. ISO-waarde 80, sluitertijd 1 seconde en diafragma f/3.4.'

'De kleuren zijn onbewerkt en zijn de combinatie van verlichting uit de restaurants, de moskee en de lucht. Wat ik erg mooi vind aan deze foto is de (bijna) exacte tweedeling waardoor het lijkt alsof er twee foto's aan elkaar geplakt zijn.'

Tips:

  • Wacht bij avondfoto's totdat de lucht bijna zwart is, dan krijgt de foto de blauwe kleur als op deze foto. Neem je de foto eerder, dan wordt de lucht flets. Wacht je langer, dan is de lucht zwart en is er minder kleur in de foto.
  • Neem vooral veel foto's, ook op verschillende tijdstippen. Dan kun je zien wat het effect is en thuis op je gemak de mooiste foto's uitzoeken.
  • Gebruik een zo laag mogelijke ISO-waarde om ruis te voorkomen. Door de lange sluitertijd heb je een statief nodig.
  • Bewegende onderwerpen, zoals mensen, zullen onscherp in beeld komen. Is de sluitertijd heel lang, dan zie je ze bijna niet meer op de foto.
  • Probeer eens verschillende soorten witbalans. Deze hebben grote invloed op de foto en de ene camera zal er anders mee omgaan dan de andere.
  • Probeer alle instellingen van de camera uit, vooral vóór de vakantie en niet tijdens. Gewoon in de tuin of in de wijk. Lees de handleiding ook goed door om het meeste uit de camera te halen. Begrijp wat waar voor is en weet welke knop waar zit zodat je op hét moment niet hoeft te zoeken.
  • Lang niet alle compactcamera's hebben handmatige instellingen. Meestal wel een nachtstand. Let goed op dat die dan wel de laagst mogelijke ISO-waarde heeft. Soms is die instelling bedoeld voor feesten waarbij de ISO-waarde juist hoog wordt ingesteld. 
  • Gebruikers van de Panasonic TZ7: zet in stand Nachtlandschap de beeldstabilisatie eens uit. De camera zal dan ISO-waarde 80 gaan gebruiken, anders een veel hogere. Onbegrijpelijk dat Panasonic hiervoor heeft gekozen want dan moet je steeds wisselen tussen beeldstabilisatie aan/uit!

Eric Romein (39)

'Ik ben werkzaam als 3d specialist (voornamelijk visualisaties van infrastructuur). Als hobby heb ik fotografie en  toen ik nog klein was leerde mijn vader mij al de instellingen van spiegelreflexcamera's. Maar die vind ik te groot en onhandig om mee te nemen. Daarom gebruik ik zelf altijd een superzoom compactcamera. De extra ruis neem ik voor lief, ik hoef nooit lenzen te wisselen en heb ook geen extra rugzak voor de camera nodig. Landschappen, steden, macrofotografie of gewone vakantiefoto's, ik gebruik de camera overal voor. Hij gaat ook bijna overal mee naar toe, ik experimenteer met alle mogelijke instellingen totdat ik precies weet welke instelling ik in welke situatie het beste kan gebruiken.'

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie