Uitleg bij de foto: Ellen Winkel

Uitleg bij de foto: Ellen Winkel

EleniHoefsloot 1596
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Deze week vertelt Ellen Winkel over de foto die ze maakte in een scheepswerf in Amsterdam.


Foto © Ellen Winkel

Instellingen

  • Camera: Sony Alpha DSLR-A330
  • Sluitertijd: 1/30e seconde
  • Diafragma: f/10
  • ISO: 200
  • Brandpuntafstand: 22mm

'Ik maakte deze foto op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord, het historisch restant van de grootste scheepswerf van Amsterdam. Eigenlijk pas bij het verlaten van de werf viel mij een gat op in de muur van een vervallen gebouw aan de rand van het terrein. Nieuwsgierig als ik ben, moest ik daar doorheen kijken om te zien wat zich daarbinnen bevond. De felgekleurde graffiti en de prachtige lichtinval door de dakramen waren absoluut een foto waard. Om het gewenste effect te bereiken was het belangrijk om goed scherp te stellen op de graffitiwand, zodat de omlijsting van het gat in de muur een wazig kader zou worden. Ik heb de foto 'Gluren' genoemd, omdat je als kijker het gevoel krijgt dat je stiekem door een kleine opening naar binnen gluurt.'

Tips van Ellen

  • Kijk goed om je heen, ook boven of achter je. Op de meest onverwachte plaatsen dienen zich fotogenieke onderwerpen aan.
  • Begin niet direct foto's te maken, maar bekijk de situatie eerst van verschillende kanten en bedenk hoe je foto eruit moet komen te zien.
  • Maak meerdere foto's van hetzelfde onderwerp met verschillende instellingen en standpunten. Pik thuis de mooiste foto's ertussen uit.
  • Probeer je eigen stijl te creëren.

Ellen Winkel (49)

'Ik ben opgegroeid met fotografie. Mijn vader had vroeger op zolder zijn eigen doka en als kind vond ik het heel spannend om in het donker mee te kijken hoe de foto tot stand kwam. Veel knopjes, lichtjes, geuren en geluiden en ik mocht nergens aankomen. Jarenlang heb ik niets met fotografie gedaan, pas sinds een paar jaar heeft het fotografievirus toegeslagen en ben ik volledig verslaafd aan deze mooie hobby. Inmiddels ben ik in het bezit van mijn tweede spiegelreflexcamera en ben ik alweer aan het sparen voor de volgende. Zo vaak als mijn gezondheid het toelaat, ga ik met mijn camera op pad om van alles en nog wat vast te leggen. Ik heb een goed oog voor alles om mij heen en probeer dit om te zetten in een mooie foto. Een echte voorkeur heb ik niet, alhoewel natuur-, macro- en straatfotografie hoog op mijn lijstje staan. Sinds kort heb ik een website, gecombineerd met een blog. Neem gerust een kijkje.'

Uitleg bij de foto

Meer artikelen uit deze serie lezen? Bekijk hier het overzicht. Wil je zelf eens uitleg geven bij een van je eigen foto's? Stuur dan een mailtje naar de redactie via het contactformulier of spreek ons aan op Facebook!

afbeelding van EleniHoefsloot

Eleni Hoefsloot | Redacteur bij Clipboard Publishing

Bekijk alle artikelen van Eleni