Uitleg bij de foto: David Peskens

charlottelipic 1421
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Deze keer dat een natuurfoto van David Peskens, die in compositie en kleurgebruik duidelijk afsteekt tegen het gros van de natuurfoto's.


'Klaproos' Foto © David Peskens

Instellingen

David maakte deze foto met een lichtsterke primelens (Sigma 50mm, f/1.4). 'Ik heb gebruik gemaakt van het tegenlicht van de late avondzon op een winderige dag. Om de beweging van de klaproos te bevriezen, heb ik een snelle sluitertijd van 1/1250 gebruikt. Hierbij heb ik gewacht op het moment dat de blaadjes omhoog kwamen, waar het licht mooi doorheen kon vallen.' Om de klaproos los te laten komen van de achtergrond en een dromerige sfeer te creëren, gebruikte hij een groot diafragma van f/2.0.

Tips

Deze fotograaf vind het belangrijk om eerst voor jezelf duidelijk te krijgen wat je precies wilt laten zien. Voordat je echt gaat fotograferen raadt hij aan eerst wat onderzoek te doen. 'Iets simpels als weten waar de zon staat op een bepaald moment is bijvoorbeeld al informatie die erg van pas kan komen. Fotografeer ook niet altijd midden op de dag, wanneer de zon fel schijnt, maar leer mooi licht te herkennen in de ochtend of avond. Een handige website die hierbij kan helpen is www.golden-hour.com.'

David Peskens

De 27-jarige David uit Sittard begon in 2005 met fotograferen. Vier jaar later kon hij zichzelf beroepsfotograaf noemen. 'Ik doe echter nog veel vrij werk, waarbij mijn voorkeur naar natuurfotografie uitgaat. Mijn doel is hierbij foto's te maken waarbij de sfeer heel belangrijk is en die iets over een gebied zeggen. Voorkennis is dan ook heel belangrijk. Daarom fotografeer ik veel in de buurt van waar ik woon. Dat is namelijk de plek die ik het beste ken. Maar ik haal ook veel voldoening uit een fototrip naar het buitenland, waarbij ik dan zoveel mogelijk uit een locatie probeer te halen in een beperkt tijdsbestek.' Je had het nooit geraden, maar davidpeskens.nl is de plek waar je meer van Davids foto's kunt bekijken.