Uitleg bij de foto: Birgitt Surma

charlottelipic 1174
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Deze keer is dat een foto van Birgitt Surma, waarmee ze probeerde een eigen draai te geven aan de vele clichéfoto's die al bestaan waarop men iets naar de camera blaast.


'It was enchanting to meet you' Foto © Birgitt Surma

Instellingen

Met deze foto wilde Birgitt het gevoel van de zomer weergeven. 'Ik wilde het sprookjesachtige hiervan in beeld brengen, mede door het gebruik van de vele glitters. Doordat de foto is genomen tijdens zonsondergang, ontstond er een warme gloed op de foto.' Met behulp van haar 50mm f/1.4 lens, bereikte ze door het heldere diafragma een onscherpe achtergrond met een focus op de hand.

Dit is dan ook het objectief wat Birgitt aanraadt als het over portretfotografie gaat. 'Wanneer ik foto's neem, kies ik ook steeds voor de A-modus omdat je dan de mogelijkheid hebt om je scherptediepte aan te passen.'

Tips

Birgitt raadt aan voor het mooiste resultaat 's ochtends of 's avonds vlak voor zonsondergang foto's te nemen. Ook vindt deze fotografe een zo laag mogelijk ISO het beste werken. 'Om ruis in je foto's te verminderen. Zorg wel dat je ofwel buiten, ofwel in een heldere omgeving bent.'

Birgitt Surma

De 16-jarige Birgitt uit Overmere, België,  wil haar foto's met zoveel mogelijk mensen delen. 'Ik heb altijd van fotografie gehouden, maar begon pas non-stop foto's te nemen toen ik dertien was.' Niet veel later kreeg ze dan ook haar eerste DSLR camera. 'Nu is fotografie voor mij veel meer dan gewoon iets dat ik graag doe. Ik maak foto's omdat ik dan eindelijk de mogelijkheid krijg om mensen te laten zien hoe ik alles zie door mijn camera. Ik leg mooie, onverwachtse momenten vast en geef daar mijn eigen draai aan. Ik neem het liefst foto's van jongeren en kinderen omdat ik daar vooral mezelf in herken. Ik wil heel graag dat mijn foto's gezien worden en ik ben niet van plan om ooit mijn camera aan de kant te leggen.' Neem dus vooral eens een kijkje op het Flickr profiel van Birgitt, waarop ze haar romantische foto's post.