Uitleg bij de foto: Ben Doensen

sanne 1891
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Vandaag is het de beurt aan Ben Doensen.

ben doensen
Foto: Ben Doensen

Instellingen

‘De foto ‘ Schaapjes op het droge’  heb ik bij ons in de buurt gemaakt in een groot bosgebied. Op een zondagmorgen liep ik hier al om vijf uur ’s morgens rond. Lekker stil, ontwakend bos en geen last van recreanten. Het licht is dan ook op zijn mooist en je kunt goed experimenteren. De schapen kwam ik toevallig tegen en door de mooie lichtinval en de compositie moest ik deze foto maken.

Ik werk met een Canon EOS 40D en gebruikte de volgende handmatig ingestelde waarden: sluitertijd op 1/30 seconde (bijna absolute hoogste waarde als je los uit de hand fotografeert). Het diafragma zette ik op 32 (ik fotografeerde bijna tegen de net opgekomen zon in) en de ISO op 200 omdat ik zo veel mogelijk ruis wilde vermijden. Had ik 400 ISO genomen, dan had ik de sluitertijd op 1/60 sec gezet en was alles scherp geweest. Door voor 1/30 sec te kiezen zijn de bewegingen van de voorste schapen nog goed zichtbaar en geeft het de foto iets meer leven.’

Tips:

- Ga alleen op pad, of met een of twee medefotografen.
- Fotografeer niet wat al duizenden vóór je hebben gefotografeerd. Durf te experimenteren.
- Maak gebruik van bijzondere omstandigheden: tijdstip, licht, ruimte, standpunt.
- Ken je camera zodat je bewust kunt spelen met de legio mogelijkheden en instellingen.
- Gebruik een bewerkingprogramma om je foto te vervolmaken, niet om deze te manipuleren. Maak dus geen zebra van een koe.
- Onthoud, dat hoe meer je meent te moeten photoshoppen, hoe slechter de foto is gemaakt.
- Maak geen foto’s in je zondagse kleren. Je zult vaker op je knieën of je zelfs je buik moeten gaan om de juiste compositie voor je foto te vinden.
- Houd plezier in het fotograferen.

Ben Doensen

'Ik ben getrouwd en heb geen kinderen. Sinds enkele jaren zit ik in de vut. Gelijk toen ik de vut inging, heb ik in onze gemeente een fotoclub opgericht.   Kiekjes maken doe ik eigenlijk al mijn hele leven, maar nu probeer ik dan ook echt te fotograferen. Het begint aardig te lukken, hoewel nog veel fout gaat en iedere foto wel voor verbetering in aanmerking komt.'

afbeelding van sanne
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Starter. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne

afbeelding van anja voorn

schilderachtig mooi