Uitleg bij de foto: Bas van Laarhoven

EleniHoefsloot 1679
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Omdat de winter van geen ophouden weet, laten we vandaag Bas van Laarhoven vertellen over zijn foto in de sneeuw.


Foto © Bas van Laarhoven

Instellingen

Camera: Canon EOS 7D
Sluitertijd: 0.8 seconden
Diafragma: f/14
ISO: 100

'Deze foto maakte ik op een zaterdagochtend. De zon kwam net op, waardoor er wat licht op de bomen viel en er een mooie kleuring achter de bomen zichtbaar was. Omdat het de dag en nacht voordat ik de foto maakte gesneeuwd had, lag er een mooi vers sneeuwdeken over de vlakte van de Loonse- en Drunense duinen. Tevens was het mistig waardoor het landschap en de horizon naadloos in elkaar overvloeiden. Landschappen fotografeer ik bijna altijd vanaf statief, deze keer ook. Ik stelde mijn camera in op Av (diafragmavoorkeuze). Omdat ik zowel de voorgrond als de achtergrond scherp wilde hebben, koos ik voor een klein diafragma. Ik heb de foto bewust wat overbelicht, omdat er behoorlijk veel sneeuw in de compositie voorkwam. Dat voorkomt dat de sneeuw grijs wordt op de foto in plaats van wit. Ik heb de voetstappen gebruikt als inleiding van de foto. Ze trekken je het beeld in.'

Tips

  • Bereid je fotografieuitstap goed voor. Lees bijvoorbeeld over het gebied en bekijk het van te voren op de kaart. Zo weet je wanneer je waar moet zijn voor de beste lichtomstandigheden.
  • Hou het weet goed in de gaten, zodat je kunt gaan als het een mooie ochtend of avond lijkt te worden.
  • Zorg dat je uitrusting in orde is. Niets vervelender dan een lege batterij of vol opslagkaartje op het beslissende fotomoment.
  • Misschien wel de belangrijkste tip: Ga! Ook al lijkt bijvoorbeeld het weer tegen te zitten. Je zult zien dat het loont.

Bas van Laarhoven (40)

'Op mijn achttiende ben ik begonnen met fotografie, maar de laatste jaren ben ik er veel meer en veel serieuzer mee aan de slag gegaan. Ik ben een echt buitenmens en ben al sinds mijn jeugd graag in de natuur. Ik kom uit Best in Noord-Brabant. Vandaar dat ik de natuur fotograferen het leukste vind. Daarbij houd ik van de verschillende facetten, van macro tot landschap.' Kijk voor meer foto van Bas op zijn website.

afbeelding van EleniHoefsloot

Eleni Hoefsloot | Redacteur bij Clipboard Publishing

Bekijk alle artikelen van Eleni