Uitleg bij de foto: Anne-Marie van Alem-Damen

sanne 2557
Soms zie je een opmerkelijke, mooie of technisch interessante foto waarvan je graag zou willen weten hoe deze tot stand is gekomen. In deze rubriek geven fotografen uitleg over een foto. Deze keer is dat een foto van Anne-Marie van Alem-Damen.

annemarie
Foto: Anne-Marie van Alem-Damen

Instellingen

Deze foto van een dode zwarte heidelibel, die gevangen is door een klein vleesetend plantje (zonnedauw), maakte Anne-Marie tijdens een wandeling. 'Ik wilde de zeldzame zonnedauw fotograferen en zag in een ooghoek iets bewegen. Dat bleek de dode zwarte heidelibel, die bewoog door de wind. Ik ben op mijn knieƫn gaan zitten en heb de foto op ongeveer tien centimeter van het onderwerp gemaakt. Dit kan omdat de foto gemaakt is met een spiegelreflexcamera, de Canon EOS 550D met een Canon 100mm f/2.8L IS macrolens. De camera stel ik voor macrofotografie in op diafragmavoorkeuze. De instellingen van deze foto: f/4.6, 1/660sec, iso 200. Ik heb scherpgesteld op de ogen.'

Tips

Wil je ook zo'n foto maken? Dan heeft Anne-Marie wat tips voor je:

  • Wanneer je macrofoto's maakt in de natuur, kijk dan goed om je heen, de kleinste bloemen en insecten ontdek je door eens even stil te staan.
  • Met een macrolens gaat de wereld van het kleine voor je open.
  • Om de achtergrond niet storend aanwezig te laten zijn, zet ik het diafragma zelden hoger dan f/8 tot f/10. Wel probeer ik de sluitertijd op 1/100sec of sneller te zetten om bewegingsonscherpte te voorkomen.

Anne-Marie van Alem-Damen (53)

Anne-Marie is lid van Fotogroep Veldhoven. 'In de jaren '80 had ik mijn eerste spiegelreflexcamera en een zwart-wit doka. In 2008 heb ik mijn eerste digitale spiegelreflexcamera aangeschaft en daar heb ik sinds twee jaar de Canon 100mm f/2.8L IS macrolens bij. Ā Macrofotografie heb ik mezelf aangeleerd door foto's te plaatsen op verschillende fora en websites, zoals footo.nl, zoom.nl, digifotopro.nl en nu digifotostarter.nl. Ik heb veel geleerd van de tips van forumleden en ik heb vaak gekeken naar macrofoto's van anderen. Meer van haar werk kun je vinden op haar website.

winnaar fotowedstrijd 'scherptediepte'

Onlangs won Anne-Marie de hoofdprijs in de fotowedstrijd met het thema 'scherptediepte' van digifoto starter. Op dinsdag 1 mei ontvingen we haar op de redactie en overhandigden we haar de prijs: een Olympus E-PL3-camera met kitlens t.w.v. 599 euro. Ook de winnende foto maakte Anne-Marie met haar Canon 550D en 100mm macrolens. Binnenkort geeft ze meer uitleg over haar winnende foto.

Anne-Marie van Alem-Damen
Anne-Marie van Alem-Damen met haar prijs: een Olympus Pen E-PL3

afbeelding van sanne
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Starter. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne

afbeelding van Nathalie Snoeijen

Helemaal geweldig Anne! Dik verdiend en hartstikke mooie macro van de libel...:D xxx

afbeelding van dubbelaa

Dank je wel!

afbeelding van cora ouwehand

Van Harte gefeliciteerd Anne-Marie!!!
je foto's zijn stuk voor stuk prachtig!!!!

afbeelding van dubbelaa

Dank je wel,

afbeelding van anja voorn

superrr en je zo gegund gr anja

afbeelding van dubbelaa

Dank je wel Anja!
En jij ook al bij de uitleg van een foto. Leuk!
Groetjes Anne

afbeelding van Hans Manders

Van harte gefeliciteerd.
Je foto was helemaal geweldig, je hebt de camera echt verdiend.
Gr Hans

afbeelding van dubbelaa

Dank je wel.