Uitleg bij de Foto: Angelique Spanjaard

Uitleg bij de Foto: Angelique Spanjaard

Marina Smits 1708
Belichting is erg belangrijk tijdens het fotograferen. Zeker als je wilt portretteren. Ga je voor natuurlijk licht of kies je voor een flitser? Angelique koos voor het laatste. Waar zet je zo'n flitser neer en hoe zorg je ervoor dat er geen rare schaduwen in het gezicht zitten? Angelique legt uit hoe ze dit fraaie portret heeft gemaakt.


Foto © Angelique Spanjaard

Camera: Nikon D750
Diafragma: F/3.5
Sluitertijd: 1/200
ISO: 100

Instellingen

'Deze foto van Myrthe heb ik gemaakt met mijn Nikon D750. Ik heb gekozen voor een groot diafragma, omdat ik maar één oog echt scherp op de foto wilde hebben en meteen daarna mocht voor mij de onscherpte al beginnen. De sluitertijd was 1/200e seconde, omdat ik zo min mogelijk bewegingsonscherpte wilde en een donkere achtergrond. Daarnaast stond de iso-waarde op 100, om zo min mogelijk ruis in de foto te krijgen', vertelt Angelique.

'Ik heb deze foto in mijn studio gemaakt met twee flitsers, één daarvan (400 watt met softbox) staat links van Myrthe (een beetje hoog) en de andere (200 watt met beauty dish) staat recht voor haar op oog hoogte, de flitser met softbox staat hoog om zo de Rembrandt-verlichting te krijgen: het driehoekje onder haar linkeroog.'

Dromerige blik

'In mijn studio heb ik verschillende voorbeelden liggen. Myrthe wilde graag een mooi portret van haarzelf, zonder dat deze te gemaakt zou worden. Ik heb er dus voor gekozen om haar niet de camera in te laten kijken, maar gevraagd of ze met een beetje een dromerige blik naar de muur wilde kijken. Wat ze dus ook gedaan heeft. Ik heb de foto in Lightroom ontwikkeld en daarna in Portret Pro 12 verder bewerkt, dat is een geweldig programma voor portretten.'

Tips van Angelique

  • Kijk goed naar voorbeelden van foto's die je mooi vindt. Knip ze uit en probeer ze na te maken, je krijgt toch nooit dezelfde foto.
  • Kijk goed naar de belichting van de foto en experimenteer.
  • Gebruik voor portretten een groot diafragma (laag getal) dan heb je een mooi verloop in de scherpte.
  • Gebruik nooit een groothoek voor portretten, dan krijg je lelijke vertekening. Gebruik een brandpunt van 35mm of langer.
  • Het belangrijkste is dat je moet zorgen dat je zelf blij wordt van een foto.