Uitleg bij de Foto: Ada Bunnik

Uitleg bij de Foto: Ada Bunnik

Joni Hendrix 541
Oh hallo daar, dachten we toen we deze geweldige foto van Ada Bunnik in onze lezersgallery zagen. Wat een mooie kleuren en wat ligt de Schotse Hooglander er lekker relaxed bij. Natuurlijk vroegen we ons meteen af hoe Ada deze foto gemaakt heeft. Naast een uitgebreide uitleg geeft ze ook een aantal tips waar je weer van kunt leren.


Foto © Ada Bunnik

Camera: Nikon D5000
Lens: Tamron 18-270mm f/3.5 – 6.3
Brandpuntafstand: 270mm
Diafragma: f/6.3
Sluitertijd: 1/500
ISO: 360

'Deze foto maakte ik tijdens een wandeling op de Hilversumse heide. Het was een koude zonnige zondag met hier en daar een beetje sneeuw. Natuurlijk gaat de camera mee, want je weet maar nooit of je een mooi fotomoment tegenkomt. Als ik zonder plan de natuur in ga, heb ik een voorkeur voor mijn 18-270mm lens, meer lenzen neem ik niet mee. De prachtige kleur van de vacht van deze Schotse Hooglander, in combinatie met de overwegende grijstinten van de verdorde en winterse heide, was prachtig om te zien en ik was blij dat ik mijn camera meegenomen had. Bovendien was het heel leuk om te zien hoe dit beest op zijn gemak en in alle rust van zijn maaltijd aan het genieten was. Ik heb snel wat foto's gemaakt in de automatische stand, maar wel in Raw. Daarna heb ik weer snel mijn handschoenen aan gedaan, want het was echt koud! Ik heb vervolgens de foto's in PhotoShop Elements bewerkt. De foto was goed en ik heb alleen de belichting en de witbalans wat gecorrigeerd waardoor de foto net dat beetje extra heeft gekregen. Daarna heb ik in Picasa de foto een beetje uitgelijnd.'

Over Ada

Voor Ada (60) is creatief bezig zijn belangrijk. Haar focus ligt op fotografie en alles wat daarmee te maken heeft. 'Fotograferen doe ik al heel lang. Ik ben begonnen met een eenvoudige analoge camera en vond het leuk om vakantiekiekjes of andere bijzondere momenten vast te leggen. Met de komst van de digitale camera kreeg fotografie voor mij een andere dimensie. Ik ging vaker op pad om foto's te maken. Ik ga graag de natuur in, naar dierentuinen of kinderboerderijen, maar eigenlijk vind ik alle aspecten van fotografie interessant, omdat er altijd iets nieuws te ontdekken en te leren is. Dichtbij, in je eigen omgeving, onderweg of ver van huis. In de fotografie ben ik een autodidact. Ik leer door te doen. Zo lees ik artikelen in fototijdschriften en op het internet, en via mijn account bij digifoto Starter krijg ik veel inspiratie. Ik laat mij graag inspireren en informeren door anderen. Sinds juni 2013 ben ik werkzoekende en is fotograferen ook een fijne en serieuze hobby om lekker je hoofd leeg te maken en te ontspannen. Sinds kort heb ik een website waar ik mijn foto's wil laten zien aan een breder publiek.'

Tips van Ada

  • Neem overal je camera mee naartoe, ook als je geen plan hebt om foto's te maken. Je weet nooit wat je tegenkomt.
  • Fotograferen is kijken en vooral echt zien. Details zien, maar ook het grotere plaatje. Let op je omgeving waar je ook bent!
  • Fotograferen is veel doen! Juist een 'foute' foto geeft je veel informatie waardoor het de volgende keer beter gaat. Maak bijvoorbeeld eens een foto in de automatische stand en daarna dezelfde foto waar je de instellingen zelf kiest. Door de twee foto's te vergelijken leer je veel over de instellingen van diafragma, sluitertijd en belichting.