Uitgelicht: zonsondergang tussen de hyacinten

Uitgelicht: zonsondergang tussen de hyacinten

Fokelien Broekstra 453
“Al een poosje hield ik het veld waar de hyacinten groeien in de gaten. Ik woon in de kop van Noord-Holland, wat een prachtige omgeving is in deze tijd van het jaar. Mijn idee was om tijdens een mooie avond foto’s te gaan maken bij het veld”, vertelt Ettie van Ewijk. Ze maakte een prachtige foto van hyacinten en de zonsondergang.

Zonsondergang

“Ik heb een mooie heldere dag uitgekozen met goed licht. Tijdens het gouden uurtje ben ik naar de plek toe gegaan. De zonsondergang was prachtig door de mooie grote zon die zichtbaar was”, vertelt Ettie van Ewijk.

Hyacinten

“De hyacinten die ik fotografeerde stonden aan de weg. Je moet voorzichtig omgaan met hyacintenbollen. Hyacintenbollen kunnen niet zoveel hebben in tegenstelling tot tulpen. De boeren zijn dus ook niet blij als je hun velden met hyacinten betreedt. Ik heb er daarom voor gekozen om aan het begin van de bloembedden te blijven”.

Snel handelen

“Ik ben voor de opname plat op mijn buik gaan liggen om de beste foto te kunnen maken. De zon was echt prachtig in combinatie met de bloemen en de lucht. Ik moest snel handelen voordat het moment voorbij zou zijn. Ik wilde de zon een beetje stervormig in beeld brengen. Ik wilde dit bereiken door een klein diafragmagetal te gebruiken van f10, de ISO-waarde hield ik op 100. Ik moest hierdoor met een lange sluitertijd werken van 1/30. Omdat ik stevig op de grond lag kon ik mijn camera goed stabiel houden”. Ettie ging secuur te werk en maakte hierdoor een prachtige kleurrijke foto.

Tip van ettie

  • Denk van tevoren goed na over de compositie en bedenk op locatie alvast welke instellingen je wil gaan gebruiken.
  • Let op de lensflare die ontstaat als je in de zon fotografeert. Je kunt lensflare voorkomen door je lens een klein beetje naar links of rechts te verplaatsen.
  • Betreed de hyacintenvelden niet zonder toestemming. Blijf aan de kant en zorg dat er niks beschadigid.

Camera: Canon 600D
Lens: 50mm F1.8
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien