Uitgelicht: Eelco-Jan Janse

Uitgelicht: Zierikzee bij zonsondergang

Fokelien Broekstra 682
Eelco-Jan Janse stuurde ons een foto van de zonsondergang bij Zierikzee. “Ik had dit plaatje al een poosje in gedachten, maar de omstandigheden waren steeds niet optimaal”. Uiteindelijk is het hem gelukt om de foto te maken en in dit artikel vertelt hij er meer over.

Juiste weersomstandigheden

Eindelijk was er een avond waar de weersomstandigheden wel goed waren. “Ik ben op tijd naar de locatie gegaan om vroegtijdig de compositie te bepalen en de instelling vast te stellen”, zegt Eelco-Jan Janse. Hierdoor was hij mooi op tijd klaar om de zonsondergang op het juiste moment vast te leggen.

Apparatuur

Voor het fotograferen gebruikt Eelco-Jan een Canon 5D mark III, met als lens de Canon 17-40 F4L. Hij heeft zijn camera op een statief gezet, zodat hij ook met een langere sluitertijd kan werken zonder beweging in zijn foto te krijgen.

Juiste belichting

Het kan soms best lastig zijn om de juiste belichting te vinden bij een zonsondergang. Daarom maakte Eelco-Jan vier foto’s met exact dezelfde compositie, maar deed de belichting iedere keer verschillend. Hij begon bij onderbelicht en werkte gaandeweg naar overbelicht toe. 'Ik zorgde ervoor dat er tussen iedere foto een stop verschil zat.'

Nabewerking

De foto’s heeft hij in drie verschillende programma’s nabewerkt. “Ik ben met de basisbewerking begonnen in Lightroom, in heb de belichting, schaduwen en hoogtelichten aangepast. Daarna heb ik de vier verschillende belichtingen samengevoegd met behulp van de luminoscitymasks in Photoshop. Met de Nik collection Software heb ik vervolgens wat kleur en details versterkt”.

Inspiratie

“Ik haal heel veel inspiratie en plezier uit het kijken naar het werk van fotografen op verschillende fotosites, waaronder digifoto starter en 500PX. De nabewerking heb ik geleerd door veel naar tutorials te kijken die overal op internet te vinden zijn”. 
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien