Uitgelicht: Knoeri Fast

Uitgelicht: Macro- lieveheersbeestje

Fokelien Broekstra 398
De eerste lentedagen zitten er inmiddels alweer op en veel fotografen zijn op pad gegaan om de eerste lentebeelden van dit jaar te maken. Knoeri Fast nam zijn camera ook mee de tuin in en wist een lieveheersbeestje tussen de groene bladeren vast te leggen. Hij geeft je ook tips voor als je wilt gaan starten met macrofotografie.

Lieveheersbeestjes in de tuin

“Ik kwam er achter dat er veel lieveheersbeestjes in mijn tuin tevoorschijn kwamen. Ik heb een voorliefde voor macrofotografie, ik besloot daarom een macrofoto te maken van deze lieveheersbeestjes”, zegt Knoeri Fast.  Hij zocht naar een plekje waar een lieveheersbeestje zich ophield en waar de achtergrond mooi was. Hij plaatste vervolgens zijn camera op statief.

Instellingen

Met zijn Nikon D7100 en de Nikon 105mm macrolens op statief bepaalde Knoeri de compositie. Hij stelde zijn camera handmatig in. Hierdoor kon hij met het diafragma spelen om te kijken wat de beste foto opleverde. “Ik vond het resultaat het mooiste wanneer het hele lieveheersbeestje scherp is, ik kwam daarom uit op een diafragma van f/22.

Tip van Knoeri Fast

De 105mm lens heeft Knoeri nog niet zo lang. In het begin fotografeerde hij met een tussenring. Het viel hem in zijn foto’s steeds meer op dat een klein deel van het beeld echt scherp wordt. Pas toen hij zeker wist door te gaan in de macrofotografie besloot hij de 105mm macrolens te kopen.

“Mijn tip is daarom om eerst te beginnen met een tussenring om te kijken of macrofotografie iets voor jou is. Dit is niet enorm duur en toch kun je ervaren wat het is om een macro-opname te maken. Pas als je merkt dat je interesse in de macrofotografie groeit kun je gaan kijken naar een nieuwe of een tweedehands macrolens.

Heb jij ook een mooie foto gemaakt? Deel hem in onze lezersgallery!

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien