Uitgelicht: Knoeri Fast

Uitgelicht: Macro - bij op winterheide

Fokelien Broekstra 458
“Zodra het echt lenteweer wordt zijn er veel insecten te zien. Het viel me vooral op dat er veel hommels en bijen actief waren. Door mijn voorliefde voor macrofotografie besloot ik om de bij van dichtbij in beeld te brengen”, Knoeri Fast vertelt ons meer over zijn foto en hoe hij te werk is gegaan.

Winterheide in de tuin

“In mijn tuin heb ik winterheide geplant en deze staat nu mooi in bloei. De bijen vlogen af en aan om de Winterheide te bezoeken. Ik hoefde voor mijn foto dus niet ver van huis. Voor ik ging fotograferen heb ik de heideplanten even geobserveerd. Hierdoor wist ik welke plant veel bezocht werd door de bijen”, legt Knoeri Fast uit.

Apparatuur

“Ik stelde bij de bloem mijn statief op en plaatste hier mijn camera op.  Ik stelde mijn camera handmatig in, zowel de camera-instellingen als de scherpstelling. Daarnaast had ik mijn camera zo ingesteld dat ik met een afstandsbediening kon werken”. 

Bijen

“De bijen lieten niet lang op zich wachten, daarom heb ik heel veel foto’s kunnen maken. Ik heb tijdens het fotograferen ook verschillende instellingen uitgeprobeerd om zo achteraf de mooiste foto te kunnen selecteren.  Ik heb vooral gevarieerd met het diafragma vanwege de scherptediepte.  Omdat het onderwerp zeer beweeglijk is, heb ik geprobeerd om een snelle sluitertijd te gebruiken, doordat ik mijn sluitertijd en diafragma had vastgesteld moest daarom mijn ISO-waarde wat omhoog.” 

Camera: Nikon D7100
Lens: Nikkor 105mm
Stafief: MEFOTO ROADTRIP TRAVEL (klein, licht en stevig)
Sluitertijd: 1/2000
Diafragma: f/5.6
ISO-waarde: 640

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien