Uitgelicht: Jacob Raymon de Boer

Uitgelicht: cooling down

Fokelien Broekstra 413
De relaxte hond die licht te zonnebaden in het water viel ons gelijk op toen Jacob Raymon de Boer hem in onze lezersgallery plaatste. Wij vonden het een komisch tafereel waardoor we erg graag meer over te weten wilde komen.

Hondenuitlaatservice

“Ik maakte de foto tijdens een wandeling van de honden uitlaatservice. Ik vond het zelf ook een komisch tafereel waardoor ik met mijn camera gelijk een foto heb gemaakt”, vertelt Jacob Raymon de Boer. “Ik vond het een leuke uitdaging om in een grote groep ‘hondsdolle’ honden dat ene moment vast te leggen.

Thatcher

Thatcher de hond ging aan het einde van de wandeling, lekker in het water liggen om af te koelen. Een mooi gezicht. Gelukkig was het die dag lekker zonnig hierdoor kon ik fotograferen met een korte sluitertijd”.

Instellingen

“Ondanks dat er veel licht was heb ik de foto met een ISO-waarde van 800 gemaakt. Ik kon mijn sluitertijd wel hoog houden op een 1/2500s, mijn diafragma stond op f/5.6. Deze instellingen zijn niet echt nodig bij een hond die stil ligt, maar zodra ze gaan rennen wil je toch graag dat een beeld bevroren wordt.

Tip van Jacob

  • Laat honden rustig aan je aanwezigheid wennen en plaats jezelf daarna pas in rare houdingen. Als je te snel begint met fotograferen loop je de kans dat wanneer je door de knieën gaat dat de hond naar je toe komt, terwijl jij dat niet wilt.
  • Houdt het lekker compact en probeer jezelf te beperken met bijvoorbeeld één lens met een vast brandpuntafstand te werken.
  • Stel de scherpstelling zo in dat je zelf kunt bepalen waar je scherpstelpunt zit. Hierdoor weet je waar de camera scherp stelt zonder door de zoeker of op het scherm te kijken.
  • Ga met snelle sluitertijden aan de slag om het beeld te bevriezen, want een gemiddelde hond rent op volle snelheid zo'n 30km/h.
  • Hou rekening met de ISO-waarde, kies er een die bij je camera past.
  • De belangrijkste tip is misschien wel dat je goed moet opletten. Voor je het weet is een moment alweer voorbij.

Camera: Fujifilm x100s met een vaste 23mm 2.0 lens
Nabewerking: Snapseed

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien