Uitgelezen: Nederpix' Praktijkboek Landschapsfotografie

EleniHoefsloot 3103
Nederpix brengt een nieuw doe-het-zelf-boek uit, het Praktijkboek Landschapsfotografie. Zij stellen: 'Bijna iedereen met een camera fotografeert mooie of indrukwekkende landschappen. Maar waarom is er vaak zo'n enorme kloof tussen de werkelijkheid en jouw foto? Dit boek helpt en inspireert je om die kloof te verkleinen.' Digifoto Starter onderzoekt of dit lukt.

Dit 165-pagina's-tellende boek is ideaal voor de beginnende fotograaf. Naast tientalle tips staat het boek vol met professioneel ogende voorbeeldfoto's. De belangrijkste onderwerpen in de fotografie worden behandeld. Compositie, objectieven en camera's, voorbereiding en hulpmiddelen zijn maar een paar voorbeelden. Netjes ingedeeld in veertien hoofdstukken is het makkelijk zoeken naar de onderwerpen waar je meer over wilt weten.

Hoofdstukindeling

Het eerste hoofdstuk maakt een analyse van de verschillende stijlen in landschapsfotografie. De volgende vier hoofdstukken bespreken de technische basis: apparatuur, techniek, filters en andere hulpmiddelen. Vervolgens een hoofdstuk over de voorbereidingen om daarna praktisch aan de slag te gaan met licht en weersomstandigheden, compositie en typen landschappen. Het boek eindigt met drie hoofdstukken over de combinatie van fotogafie en fotobewerkingsprogramma's: HDR-fotografie, samengestelde beelden en zwart-wit fotografie.

Beginnende fotograaf

Voor de beginnende fotograaf is het tweede hoofdstuk een handig begin. Dit praktijkboek begint bij de basis. Zoals: 'Welke camera is voor mij geschikt?' Als 'wandelfotograaf' heb je bijvoorbeeld andere apparatuur nodig dan fotografen die minder kilometers maken op een dag. Daarnaast bevat het boek een handige basiscursus over de vele verschillende knoppen op je camera. 'Bij weinig scherptediepte is maar een beperkt deel van de foto scherp. Een hoge diafragma-instelling leidt tot grote scherptediepte.'

Voor fotografen die de basisinstellingen van hun camera kennen, begint het boek interessant te worden vanaf hoofdstuk vier. Een voorbeeld zijn de tips voor het fotograferen van de sterrenhemel in hoofdstuk zeven. 'Maak afzonderlijke foto's met sluitertijden van vijftien seconden en voeg deze in de nabewerking samen tot een beeld.' Foto's van het resultaat zijn in hetzelfde hoofdstuk te vinden.

Perfecte foto

Het boek laat zowel zien wat je met je camera kunt bereiken, als wat er mogelijk is in Photoshop. Alle standen op de camera worden onder de loep genomen, daarnaast wordt uitgelegd hoe Photoshop je foto kan verbeteren. In hoofdstuk 11 bijvoorbeeld, over het samenvoegen van twee foto´s. Handig zijn de dubbele foto´s op een pagina. Twee foto's en een begeleidende tekst maken duidelijk wat het resultaat is van verschillende instellingen op je foto´s.

Dit boek helpt je niet zozeer om de kloof tussen foto en werkelijkheid kleiner te maken, maar vooral je toestel onder controle te krijgen en je idee uit te werken precies zoals je in gedachten hebt. Het boek geeft verschillende tips om een mooi effect te bereiken op de foto, maar wat er absoluut niet hetzelfde uitziet als de werkelijkheid. Een voorbeeld daarvan is het resultaat bij het gebruik van een grijsfilter waardoor het water op een mooie, maar niet realistische manier vastgelegd wordt.

Het gebruik van de grote, fraaie foto's is een groot voordeel van dit praktijkboek. Alle foto's zijn gemaakt door actieve leden bij Nederpix. Het oogt zeer professioneel. Een prachtig boek om doorheen te bladeren en inspiratie en ideëen op te doen.

Reeks

Het Praktijkboek Landschapsfotografie is het tweede deel in de reeks Praktijkboeken. In 2012 verscheen het Praktijkboek Vogelfotografie. Begin 2014 wordt het Praktijkboek Macrofotografie verwacht.

Praktijkboek Landschapsfotografie – Nederpix

Pagina's: 180
Afmetingen: 230 x 230 mm
Uitvoering: hardcover, full colour
ISBN: 9789079588077
Druk/editie: 1e
Jaartal: 2013
Fotografie: verschillende fotografen
Uitgever: Nederpix
Prijs: 24,90 euro

afbeelding van EleniHoefsloot

Eleni Hoefsloot | Redacteur bij Clipboard Publishing

Bekijk alle artikelen van Eleni