Uitdaging: Vragen beantwoorden met foto’s

Uitdaging: Vragen beantwoorden met foto’s

Senta Bemelman 592
Met fotografie-uitdagingen leer jij jezelf op creatief vlak ontwikkelen. Probeer eens om vragen met beeld te beantwoorden.

Communicatie kan niet alleen met woorden, maar ook met beeld. Het befaamde gezegde ‘een foto zegt meer dan duizend woorden’ is hier een positieve bevestiging van.  Maar probeer jij wel eens vragen te beantwoorden in beelden?

Proberen

Deze fotografie-opdracht is leuk om met een fotografiepartner uit te voeren. Schrijf ieder vijf vragen op voor de ander en beantwoord elkaars vragen in de vorm van foto’s. Stel een dag en tijdstip vast waarop de foto’s besproken worden.

Wat deze opdracht lastig en tegelijkertijd leerzaam maakt is dat je een verhaal moet vertellen met visuele elementen die een ander ook kan begrijpen. Hierbij kun je bijvoorbeeld gebruik maken van symboliek. Als jij de vraag: Wat is een belangrijke karaktereigenschap van jou? krijgt, kun je deze bijvoorbeeld beantwoorden met een foto van een rode roos, als jij jezelf romantisch vindt.

Probeer op een originele manier om te gaan met visuele elementen. Denk daarbij niet alleen aan symbolen maar kijk ook naar de context. Een schaar krijgt bijvoorbeeld een hele andere betekenis wanneer deze naast knutselpapier ligt, dan wanneer het omringd wordt door afgeknipte haren. Door de schaar in verband te brengen met andere elementen, verandert ook de locatie die de kijker in gedachten heeft bij het zien van het beeld.

Je kunt deze opdracht ook uitvoeren met een grote grabbelton met diverse vragen en willekeurig een papiertje eruit pakken. Dit kan ook in de vorm van een fotografie-middag met meerdere fotografen, waarbij je op pad gaat en in de omgeving op zoek gaat naar passende elementen.

Vragen en voorbeelden

Hoe ziet een ideale zondagmiddag er voor jou uit?

Wat is kenmerkend aan jouw fotografie?

Welk type fotografie spreekt jou het meeste aan?

Hoe vertaal jij vreugde in beeld?

Hoe omschrijf jij jezelf als persoon?

In de onderstaande video zie je nog meer vragen en voorbeelden. Heb jij ook een mooi visueel antwoord op de bovenstaande vragen? Deel deze in onze Gallery. Stel ook een vraag aan andere fotografen onder dit bericht.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta