Uitdaging: Fotografeer 30 dagen in zwart-wit

Uitdaging: Fotografeer 30 dagen in zwart-wit

Senta Bemelman 656
Fotografie-uitdagingen zijn een leuke en praktische manier om meer over fotografie te leren. Doe jij ook mee met deze uitdaging, waarbij je 30 dagen in zwart-wit fotografeert?

Als fotograaf maak je waarschijnlijk af en toe een zwart-wit kiekje. Je hebt vast gemerkt dat je bij dit soort foto’s heel anders de omgeving moet fotograferen, dan wanneer je in kleur foto’s schiet. Doordat de kleuren van de omgeving veranderen in grijstinten, wordt de belichting belangrijker. Met behulp van lichte en donkere vlakken kun je onderwerpen onderscheiden en je foto diepte geven.

Uitdaging

Maar heb je ook wel eens overwogen om een bepaalde periode in zwart-wit te fotograferen? Maak bijvoorbeeld dertig dagen achter elkaar enkel zwart-wit kiekjes. Hierdoor ga je anders om met kleurgebruik, compositie en uiteraard de belichting. Je traint jezelf om bewuster bezig te zijn met het visualiseren van het eindresultaat. Fotografeer in kleur, maar zet deze in de nabewerking om tot zwart-wit exemplaar. Wanneer je de automatische zwart-wit modus op je camera gebruikt, kunnen veel kleurtonen vervallen. Als je handmatig een kleurenfoto omzet, krijg je een nauwkeuriger resultaat.

Upload jouw mooiste foto’s in onze Gallery!

Variatie

Probeer om de paar dagen te wisselen van fotografiegenre. Begin bijvoorbeeld met portretfotografie, ga vervolgens aan de slag met landschapsfotografie en eindig met architectuurfotografie.

Reflecteer

Neem ook de tijd om te reflecteren op je eigen werk. Kijk wat goed lukte bij iedere foto en wat nog beter kan. Sta ook stil bij het verschil tussen kleur en zwart-wit. Hebben een kleuren een toegevoegde waarde? En wat komt er sterker naar voren in zwart-wit? 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta