Tutorial: Oprechte portretten

Tutorial: Oprechte portretten

Senta Bemelman 515
Bij portretfoto’s is het mooi wanneer deze natuurgetrouw lijken. Een statische foto, met gedwongen pose kijk je niet graag naar. Leer daarom met deze Nikon-tutorial hoe je oprechte portretten schiet!

Het doel van deze tutorialvideo is dat je leert hoe je de essentie en emotie van je model (of onderwerp) goed op de foto krijgt. Hoewel ervaren modellen hun gezichtsexpressie makkelijk kunnen veranderen en emoties oprecht uit kunnen beelden, werkt het vaak beter op een portretfoto als je model op het moment van de foto die emotie of actie daadwerkelijk beleeft. Een ongedwongen glimlach kan een stralende foto opleveren.

Oprechte fotografie

Maar wat is dat nou precies, oprechte fotografie? Hiermee wordt in de video ingehaakt op de puurheid van emotie en acties die je op beeld vastlegt. Zoals een situatie zich voor jouw lens afspeelt, fotografeer je deze ook. Je vraagt modellen niet om zich in bepaalde bochten te wringen. Je moet bij fotografie rekening houden met de oprechtheid van de actie. Is de interactie tussen mensen echt, of een toneelstukje?

Daarnaast moet je ook stilstaan bij de kadering die gebruikt is. Welke elementen heeft de fotograaf expres in beeld gelaten en wat gebeurt er buiten beeld. Zoals je op de onderstaande foto kan zien, is wat buiten het beeld gebeurt even belangrijk als wat zich binnen het frame afspeelt.

Op straat en in de studio

Bij straatfotografie is dit makkelijker te bereiken dan in de studio. De straten zijn levendig en gevuld met mensen die hun leven leiden en niet gefocust zijn op je camera. Omdat er veel meer interactie met anderen en de omgeving is, kun je hier makkelijk observeren en documenteren met je camera. In de studio kan je door middel van muziek of interactie met anderen ook oprechte portretten maken. Neem zelf een uiteenlopende muzieklijst mee en laat je model een nummer kiezen die hem of haar aanspreekt.

Documentairefotografie en fotojournalistiek

Bij een oprechte foto kun je ook denken aan documentairefotografie of fotojournalistiek. Bij deze fotografievormen is het belangrijk dat foto’s de werkelijkheid weergeven. Zoals bij de jaarlijkse foto-uitreiking ‘The World Press Photo’.  Bij deze fotowedstrijd is een streng beleid opgesteld rondom de echtheid van foto’s.

Zelf doen

Je kunt zelf ook oprechtere foto’s schieten door voor aanvang van de fotoshoot met je model te praten. Hoe voelt hij of zij zich, spelen er bepaalde emoties of gebeurtenissen een rol in hun leven? Leer je model kennen, ook vanuit de persoonlijkheid van hem of haar kun je oprechte portetten schieten. Als je model bijvoorbeeld graag grappen maakt, focus dan op leuke verhalen of vertel een paar moppen zodat de speelsheid en lach tevoorschijn komen.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta