Tutorial: fotografeer je kunstwerk

charlottelipic 3808
Houd jij naast fotograferen ook van tekenen of schilderen? Dan wil je een goed gelukt kunstwerk natuurlijk niet op zolder laten verstoffen, zonder dat iemand het ooit heeft gezien. Het fotograferen van je doek is dan een logische handeling, maar kan ook best moeilijk zijn. In dit filmpje krijg je een stap voor stap uitleg.

Het nadeel bij het fotograferen van je kunstwerk is dat het canvas bij een onscherpe, scheve, of verkeerd belichte foto al snel niet meer tot zijn recht komt. Tyler Stalman heeft een video gemaakt waarin hij helder en begrijpelijk laat zien hoe je jouw kunst het best op beeld vastlegt.

Benodigdheden

Een geavanceerde camera of ingewikkelde technieken zijn hier niet voor nodig, een compactcamera voldoet al prima. Voordat je begint is het belangrijk een ruimte op te zoeken waar het daglicht ruimschoots naar binnen valt. Kunstmatig licht kan zorgen voor ongewenste schaduwen en een hard, onaantrekkelijk licht.

Je kunt de lichtgevoeligheid van je camera het best instellen tussen iso 100 en iso 200 en de flits uitzetten. Verder raadt Stalman aan een statief te gebruiken. Wanneer je geen statief hebt is er ook geen man over boord; een vlak oppervlak voldoet net zo goed.

Tips

De video bevat veel handige tips zoals het gebruiken van de zelfontspanner om een bewogen beeld te voorkomen, en de lens niet helemaal in- of uitzoomen om het scherpst mogelijke beeld te creƫren. Daarnaast wordt er uitgelegd hoe je achteraf je foto kunt perfectioneren met kleine bewerkingen op je computer.

Met dit handige filmpje zet jij je kunstwerken binnen een handomdraai mooi op de foto, om het te delen met wie je maar wilt.