Tutorial: fantasiefoto's met kleurrook

Tutorial: fantasiefoto's met kleurrook

Redactie 1252
Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging op het gebied van portretfotografie? Probeer dan fantasiefoto's te creëren door middel van kleurrook!
Wanneer je al een langere tijd bezig bent met protretfotografie en de basis onder de knie hebt, wordt het tijd voor een creatieve uitdaging! In deze tutorial draait het om fotografie met kleurrook. Hiervoor worden rookbommen gebruikt. Zorg altijd dat je de juiste voorzorgmaatregelen neemt. Wat betekent dat je een paar handschoenen draagt, die geen vlam vatten, een veiligheidsbril draagt en de gebruikshandleiding van het product goed doorleest. Zorg ook dat het model kleding draagt die vies mag worden.

Instellen

Het belangrijkste onderdeel van fotografie met kleurrook is het opzetten van je fotografie-apparatuur. Omdat de gekleurde rook slechts seconden zichtbaar blijft, is voorbereiding van groot belang. Zorg dat je statief (indien je dit gebruikt) op de juiste hoogte ingesteld staat, kies een diafragamagetal tussen f/5.6 en f/16. Gebruik ook dit handige overzicht om precies de juiste diafragma-opening te selecteren. 
 

Spelen met licht

Je kunt een softbox gebruiken bij het flitsen op afstand. Of eventueel met een reflectiescherm natuurlijk licht weerkaatsen op het model. Wees creatief en speel met natuurlijk licht, lampen en flitsers. 
 

Maak testfoto's

Voordat je de rookbommen ontsteekt, is het belangrijk om testfoto's te maken. Kijk of het model goed belicht is en je de gewenste compositie krijgt. 
 
Wanneer alles naar wens ingesteld staat, is het leuke moment aangebroken: fotograferen

Manuele stand

Kies voor de manuele stand wanneer jij je daar helemaal comfortabel bij voelt. Een semi-automatische stand geeft geruststelling doordat de kleurrook slechts kort zichtbaar is. Ook kun je een lichtmeter gebruiken voor een optimale belichting. Wanneer je een diafragmagetal van f/5.6 kiest, krijg je een dramatisch effect doordat je een vrij donkere belichting krijgt. 
 

Werk samen

Omdat fotograferen en de rookbom 'besturen'  niet tegelijkertijd gaat, is het handig om een assistent mee te nemen. Iedereen werkt samen voor de perfecte foto en jouw persoonlijke assistent loopt heen en weer om de kleurrook mooi in beeld te brengen. 

Gebruik attributen

Ten slotte is het ook leuk om attributen zoals een vogelkooi of een speciale mand te gebruiken. Wanneer je de rookbom erin stopt, lijkt je model net een sprookjesfiguur. Probeer een verhaal te vertellen met je foto. Gebruik dit verhaal als inspiratie voor de kleding, make-up en attributen. Bekijk hieronder de volledige tutorialvideo, waarin ook haarfijn wordt uitgelegd hoe je de foto's laat knallen in Photoshop! 
 
Heb jij ook al eerder gewerkt met kleurrook? Deel jouw foto's in onze Gallery
afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie