Tutorial: Dramatisch effect voor interessante zwart-witfotografie

Tutorial: Dramatisch effect voor interessante zwart-witfotografie

Senta Bemelman 605
Bij zwart-witfotografie kun je veel sfeer toevoegen door middel van contrasten. Leer hoe je jouw plaat extra krachtig maakt door een dramatisch effect toe te voegen.

Wanneer je in zwart-wit fotografeert, is de belichting des te belangrijker. Fotografie en licht gaan ook in kleur hand in hand. Maar wanneer je geen onderscheid kunt maken tussen elementen op basis van kleur, is het belangrijk om te werken met contrasten. Gebruik schaduwen en highlights om jouw foto opvallend te maken.

Videotutorial

In de onderstaande videotutorial wordt uitgelegd hoe je een dramatisch effect toevoegt in Lightroom.  Fotograaf Serge Ramelli staat bekend om zijn zwart-witfoto’s van onder andere Parijs en New York

Deze video is  in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta