Trouwreportage: Groepsfoto’s maken

Trouwreportage: Groepsfoto’s maken

Fokelien Broekstra 342
Na de ceremonie komt het moment dat jij als fotograaf de groepsfoto’s gaat maken. Wat organisatietalent heb je hier wel voor nodig. Hoe ga jij alle mensen op het juiste moment bij elkaar krijgen? Wij leggen je een mogelijkheid uit hoe je dit aan kan pakken.

Groepsfoto’s

Na de ceremonie komt het moment dat je de groepsfoto’s moet gaan maken. Bruid en bruidegom met de ouders, grootouders, vrienden, bruidsmeisjes etc. Als de trouwerij vrij groot is, is het aantal mensen niet te overzien. Zorg daarom dat iedereen die op een van de foto’s moet bij elkaar verzamelt.

Bespreken

Bespreek in het voorgesprek samen met je bruidspaar welke groepsfoto’s ze wil hebben. Een lijstje met vaste foto’s is als volgt:

  • Bruidspaar net na de ceremonie samen
  • Bruidspaar en ouders bruid
  • Bruidspaar en ouders bruidegom
  • Bruid en ouders
  • Bruidegom en ouders
  • Bruidspaar en getuigen
  • Bruid en haar getuigen
  • Bruidegom en zijn getuigen
  • Bruidspaar en het hele gezelschap (als dit gewenst is)

Vaak heeft het bruidspaar zelf ook nog een aantal wensen voor groepsfoto’s. Denk aan een stel goede vrienden, peetouders etc.  Zorg dat jij de lijst in je hoofd hebt en deze op een zo tactisch mogelijke manier afwerkt.

Grootste groep eerst

Begin met de foto waar de meeste mensen opstaan. Sommige mensen hoeven bijvoorbeeld alleen op de groepsfoto met het hele gezelschap en kunnen dan door naar de receptie. Zodra mensen op foto zijn geweest, kunnen ze de locatie verlaten. Regisseer de mensen die je moet fotograferen, breng ze bij elkaar en positioneer ze op een manier waardoor het een geheel lijkt.

Eindigen

De laatste foto’s die je gaat maken zijn van het bruidspaar die samen over zijn. Je hebt het bruidspaar misschien al prachtig op de foto in de reportage voor de plechtigheid. Het beste is om de groepsfoto’s zo gestructureerd mogelijk te organiseren. Voor je het weet is een van de tante’s van het stel al op zoek naar een versnapering bij de receptie.

Tip

Het beste is om groot te beginnen en klein te eindigen. Hierdoor heb je gelijk het overzicht hoeveel mensen nog op foto moeten. Wees duidelijk in je aanwijzingen en bespreek met het bruidspaar wat jouw idee als fotograaf erover is. Soms heeft het bruidspaar zelf een ander idee. Bekijk op het moment of hun idee voor jou een goed werkende manier is.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien