Trouwreportage: de voorbereiding

Trouwreportage: de voorbereiding

Fokelien Broekstra 461
Ben jij weleens gevraagd om een trouwerij te fotograferen? Maar had je geen idee hoe je dit aan moest pakken? Of weet je niet waar je moet beginnen met voorbereiden? Lees dan dit artikel eens rustig door. Je zult meer leren over deze drukke en vermoeiende dag. In dit stuk gaan we het hebben over de voorbereiding.

Eén kans

Bij trouwfotografie heb je maar één kans. Als jouw foto’s mislukken, heeft het bruidspaar dus geen of mislukte foto’s en dat is voor iedereen vervelend. Voorbereiden, organiseren en je apparatuur kennen is daarom erg belangrijk.

De vraag en dan

Als ze voor jou hebben gekozen en je hebt een prijs afgesproken beginnen de voorbereidingen. Het is handig om een moment te plannen om even rustig alles door te spreken. Je maakt kennis met het stel, hoort de verhalen over het draaiboek aan en kan afspraken maken over de foto. Hierdoor weet je op welk moment je op welke plek moet zijn en of je eventueel een tweede fotograaf nodig hebt. Als jij weet wat de dag je gaat brengen kun je verder rustig vooruit kijken naar het huwelijk.

Dag voor de trouwerij

Er zijn een aantal kleine dingen die moeten gebeuren voor de trouwdag. Dingen die ervoor kunnen zorgen dat je op de ochtend van het huwelijk niet hoeft te stressen of in paniek te raken

  • Laat de bruid weten dat je zin in de trouwerij hebt en dat al je camera-apparatuur klaar ligt. Hierdoor stel je het bruidspaar gerust, trouwen veroorzaakt vaak een hoop stress bij het bruidspaar.
  • Check je camera-apparatuur. Laad al je batterijen op van zowel de flitser als de camera, zorg dat je lenzen schoon zijn en zorg voor genoeg geheugenkaartjes.
  • Door verschillende geheugenkaartjes te gebruiken voor de opslag van je foto’s is het stel niet alle foto’s kwijt als een kaartje onverhoopt crasht.
  • Check nog een keer het draaiboek van de dag, loop voor jezelf even goed door van welke naar welke locatie je moet en zorg dat je de adressen al in je navigatiesysteem hebt staan.
  • Rijd waar mogelijk even langs de trouwlocatie zodat je weet of de locatie voor de groepsfoto’s er goed uitziet of dat je een back-up plan moet hebben. En denk na over de poses voor het stel samen.

Ochtend voor de bruiloft

De belangrijke dag is aangebroken voor het stel dat je gaat fotograferen. Trouwerijen duren over het algemeen vrij lang, denk dus na over een goed ontbijt waar je een tijd op kan teren. Zorg ook voor een beetje eten in je tas. Je loopt de hele dag actief rond en bent continue gefocust. Hierdoor kan je hongerig worden. Een goed moment om iets te eten is wanneer je tussen de locaties heen en weer rijdt.
Daarna begint de allerlaatste check:

  • Nogmaals je tas controleren, zit alles er in? Controleer even of je de geheugenkaarten terug hebt gestopt en de batterijen in je camera terug hebt gestopt. Kijk of alle lenzen aanwezig zijn en zorg dat alles voor de hand in je auto ligt.
  • Zorg voor nette kleren die passen bij de gasten zodat je niet extreem opvalt. Zorg dat je trots kan zijn op de manier waarop je er bijloopt. Ga bij een Galahuwelijk bijvoorbeeld niet in een T-shirt en korte broek lopen.
  • Zorg dat je het draaiboek van de dag en de dingen die jij moet doen op een lijstje bij je hebt.

In deel 2 leer je meer over de trouwdag zelf.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien