Trouwfotografie: Handige tips voor de grote dag

Trouwfotografie: Handige tips voor de grote dag

Senta Bemelman 699
De belangrijkste dag van een koppel vastleggen is een grote eer. Met deze handige tips ben je als fotograaf beter voorbereid.

Bruiloftfotografie is een populair genre. Wanneer je voor het eerst een bruiloft fotografeert, komt er veel op je af. Je wil het kersverse echtpaar een mooi aandenken aan de grote dag geven.

Wees voorbereid

Zorg dat je weet wat je kunt verwachten. Verdiep je in de bruiloft die je fotografeert. Niet in elke cultuur of gemeenschap wordt op dezelfde manier de bruiloft gehouden. Hindoestaanse bruiloften zijn bijvoorbeeld erg anders dan Marokkaanse bruiloften. Wanneer je goed onderzoek doet, kom je niet voor verassingen te staan.

Apparatuur

Check de dag voor de bruiloft of je voldoende accu’s, geheugenkaarten en fotografie-accessoires klaar hebt staan. Zorg dat alle apparatuur opgeladen is, de lenzen goed schoon zijn en je weet wat je allemaal nodig hebt.

Locatie

Bekijk de locatie voor de trouwdag. Maak eventueel proefopnamen van de locatie om de belichting onder de knie te krijgen.

Draaiboek

Bij bruiloften krijg je te maken met de ceremoniemeester. Deze persoon regelt alles rondom de bruiloft en is een goed aanspreekpunt voor eventuele vragen. Hij of zij maakt een draaiboek en geeft ook soms aan waar fotografen staan en welke momenten zij bij aanwezig moeten zijn. Neem het draaiboek goed door en weet welke momenten je waar moet zijn.

Fotografeer de goede momenten en personen

Fotografeer de juiste momenten. Je mag bijvoorbeeld de kus, eerste dans en het aansnijden van de taart niet missen. Breng ook de omgeving goed in beeld. Ga voordat de gasten arriveren bij het feest eerst de locatie fotograferen.  Er wordt namelijk ook veel tijd en energie in de aankleding gestoken. Vraag daarnaast aan het koppel of de ceremoniemeester wie belangrijk zijn. Dan weet je welke mensen je zeker op de foto moet hebben. Vooral bij grotere bruiloften met veel gasten kan het lastig zijn om te weten wie belangrijk zijn voor de bruid en bruidegom.

Let op je outfit

Draag goede schoenen waarop je de hele dag comfortabel loopt. Stem je kleding het liefste af op de bruiloft. Vraag aan de ceremoniemeester welke kleur je het beste kan dragen en of je een casual outfit kan dragen, of dat juist nette kleding gewenst is. Probeer rekening te houden met de wensen van de bruid.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta