Fotograferen van treinen en stations… Mag dat eigenlijk wel?

Treinen en stations fotograferen… Mag dat eigenlijk wel?

Fokelien Broekstra 1900
Bijna iedereen heeft wel eens een foto op het station of in de trein gemaakt, en sommige mensen maken van treinenfotografie hun hobby. Ook de gebouwen van Rotterdam en Den Haag centraal zijn populaire objecten om te fotograferen. Maar mag je eigenlijk wel zomaar op het station foto’s maken?

Officieel

Officieel mag je zonder toestemming van NS geen foto’s maken op stations of fotograferen in de trein. In de praktijk ligt het allemaal net een beetje anders. Als jij een vakantie kiekje maakt van je vriend die tegenover je zit of een treinselfie maakt, zal niemand hier over klagen. Ben jij van plan een fotoshoot op het perron te doen, dan is het handig om toestemming te vragen, hierdoor kunnen misverstanden voorkomen worden.
Foto: Rinus Lasschuyt

De regels

NS heeft naast de regel dat er toestemming gevraagd moet worden, nog een aantal regels opgesteld. Zo mag de NS geen discussieonderwerp worden na aanleiding van de gemaakte foto’s. Ze verlenen jou een dienst en ze verwachten dat hier netjes mee omgegaan wordt.  Daarnaast mag je met jouw fotosessie de dienstregeling nooit verstoren. Dit klinkt logisch maar het komt vaak voor dat dit alsnog gebeurt. Tijdens de spits krijg je dan ook nooit toestemming om foto’s te maken.

Personeel van NS

Het personeel van de NS  en haar reizigers mogen niet gefotografeerd worden zonder uitdrukkelijke toestemming van de persoon in kwestie. Als jij midden in een fotoshoot zit en een personeelslid van NS vraagt je te verplaatsen of te vertrekken, dan moet je dit accepteren, het personeel mag jou zonder gemelde reden van het station of perron verwijderen.

Veiligheid

Het belangrijkste is, dat je denkt aan de veiligheid. Kom niet te dicht bij de rand van het perron, blijf uit de buurt van hoogspanningsleidingen en vergeet vooral niet de instructies uit te voeren die jou opgedragen worden. Als jij je netjes gedraagt mag je misschien een keer terugkomen.Foto : NS.nl 

Langs het spoor

Als jij langs het spoor staat te fotograferen, vanaf privéterrein of vanaf de openbare weg, dan kan de NS hier niks van zeggen. Belangrijk is wel dat jij je eigen veiligheid in de gaten houdt en die van je medefotografen. Zorg er daarnaast voor dat je niet per ongeluk op het spoorterrein terecht komt en ga vooral niet langs het spoor lopen. Spoorlopers zijn een grote oorzaak van veel vertragingen.Foto: Arnold de Groot

Meer informatie over de fotografieregels op stations en de uitgebreide omschrijving, kun je hier terugvinden.
Heb jij wel eens foto's gemaakt op het station? 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien