Top 10 fotografie tips voor tijdens de feestdagen – Maak sfeervolle foto's!

Top 10 fotografie tips voor tijdens de feestdagen – Maak sfeervolle foto's!

MaartenJacobi 2984
Het is inmiddels alweer half december, wat betekent dat we volop in de feestdagen zitten. Tijdens alle leuke borrels, gala's en diners moeten er natuurlijk ook goede foto's gemaakt worden. Daarom hebben we 10 fotografie tips voor tijdens de feestdagen op een rijtje gezet!

10. Wees er vroeg bij

Dat klinkt misschien wat minder populair, maar op tijd zijn betekent dat je alvast goed kunt kijken naar de omgeving. Wat zijn de leuke perspectieven in de zaal, of welk punt biedt een overzicht van de ruimte? Dat zijn allemaal zaken die je van te voren even rustig kunt bekijken.

In het geval van een kerstfeest met cadeaus is het bijvoorbeeld ook leuk om van te voren foto's te maken van de cadeaus onder de kerstboom, of de voorbereidingen in de keuken.

9. Maak zo snel mogelijk een groepsfoto

Als iedereen net binnen is zijn mensen vaak het meest bereid om mee te werken aan een foto. Na enkele drankjes, of als mensen druk in gesprek zijn, is het wat lastiger om iedereen bij elkaar te krijgen.

Zorg er daarom voor dat je de groepsfoto zo snel mogelijk voor elkaar hebt. Ook kun je later op de avond mensen voor een tweede groepsfoto bij elkaar vragen, wat vaak een heel ander resultaat oplevert.

8. Gebruik meerdere brandpuntafstanden

Om te voorkomen dat alle foto's op elkaar lijken, is het verstandig om meerdere brandpuntafstanden te gebruiken. Een zoomlens is hiervoor handig, maar ook meerdere prime-lenzen kunnen uitkomst bieden.

Voor de groepsfoto's is het sowieso handig om een groothoeklens te gebruiken, hierdoor hoef je niet ver naar achter te stappen voor de perfecte foto. Voor portretten van individuen is het juist weer aan te raden om over te stappen op een telelens, om vervormingen te voorkomen.

7. Probeer niet te flitsen

Een ingebouwde flitser is vaak te fel en te direct. Het levert een sfeerloos resultaat op, wat niet goed de sfeer van het feestje weergeeft. Hoewel het donker is, is het toch aan te raden om de flitser in veel gevallen uit te zetten, en de iso-waarde te verhogen.

Dit levert iets meer ruis op, maar wel veel sfeervollere foto's, waarbij de belichting mooier is. Uiteraard kunnen er ook heel veel mooie resultaten worden behaald met externe flitsers, maar dat is soms weer een extra investering.

6. Gebruik lichtsterke lenzen

December is een donkere maand, en de meeste feestjes zijn nou eenmaal in de avond. Om toch goede foto's te maken (zonder flits), is het belangrijk om een lichtsterke lens te gebruiken (met een grote diafragmaopening, oftewel laag f-getal). Lenzen met een f/1.4-, f/1,8- of f/2.8-diafargmaopening zijn stuk voor stuk lichtsterk.

Door met een lichtsterke lens te fotograferen, kun je de iso-waarde iets lager instellen, zodat je minder ruis in de foto's krijgt. Bij evenementen of feestjes komen lichtsterke lenzen erg goed tot hun recht.

5. Vermijd rode ogen

Als je dan toch moet flitsen, is het wel zo handig om rode ogen te vermijden. Het rode ogen-effect ontstaat door verlichte bloedvaatjes in de pupil, die licht terugkaatsen van de flits.

Door niet direct in de lens te kijken is dit effect vaak al deels te vermijden. Ook hebben veel camera's een ingebouwde  functie tegen rode ogen.

4. Maak een before en after foto

Het is altijd leuk om te zien wat een feestje allemaal teweeg brengt voor de locatie. Omgegooide glazen, slingers, confetti, cadeautjes, alles komt voorbij.

Het is daarom leuk om eerst een foto te maken zonder gasten, waarbij alles nog recht staat en er geordend uitziet. Als iedereen tot slot weer vertrokken is, maak je een foto van de ravage die men heeft achtergelaten. Dit doet het erg leuk in een album.

3. Witbalans

Als je binnenshuis fotografeert heeft de camera vaak moeite met de juiste witbalans. Door in raw-formaat te fotograferen is de witbalans gemakkelijk achteraf te corrigeren.

Mocht je camera alleen foto's in jpg maken, dan is het handig om goed na te denken over de juiste witbalans. Je wilt immers niet dat je foto's allemaal te geel zijn, of juist te blauw. Veel camera's hebben een menu waarin de witbalans handmatig gekozen kan worden. Kijk goed welke instelling de meest natuurlijke kleuren en tinten weergeeft.

2. Niet te veel in-your-face

Na een paar hapjes en drankjes willen mensen vaak gezellig met elkaar praten, zonder een fotograaf die ze moeilijke vragen stelt. Daarom is het verstandig om na enige tijd niet meer op mensen af te stappen voor de foto.

Door met een zoomlens op een afstandje te fotograferen, maak je vaak interessante foto's van mensen, zonder dat ze het door hebben. Vooral als men achteraf de foto's bekijkt heeft een leuk effect, en mensen staan er vaak beter op dan je denkt.

1. Film voor de grap

Oké, het is misschien een beetje valsspelen, maar het is erg leuk om te doen. Bijna alle fotocamera's beschikken tegenwoordig wel over een filmfunctie, waarmee je met een druk op de knop een filmpje maakt.

Door te zeggen dat je een foto van iemand neemt, maar stiekem aan het filmen bent, staan mensen lang in de houding voor wat ze denken dat een foto is. Het resultaat is vaak hilarisch, en leent zich goed voor een leuke compilatie na een geslaagd feestje.

afbeelding van MaartenJacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten