Tips voor straatfotografie

Tips voor straatfotografie

Nadja Geskus 3110
Straatfotografie is een populaire tak van de fotografie, maar niet erg gemakkelijk. Alles beweegt contstant. Een goede straatfotograaf kan het dagelijks leven zo vastleggen, dat je er geboeid naar blijft kijken. Maar hoe maak je zo’n foto? En hoe blijf je onopgemerkt? Straatfotografie kent geen regels, maar wij hebben wel wat tips voor je die straatfotografie iets makkelijker maken.

1. Camera altijd mee

Zonder camera, maak je natuurlijk geen foto’s en je weet nooit wanneer zich een goed moment voor doet. Neem daarom altijd je camera mee. Gebruik desnoods een cameratas waar je camera in past, maar ook de andere spullen die je nodig hebt die dag. Het kan heel spannend zijn om te beginnen met straatfotografie, omdat je bezig bent met het fotograferen van wildvreemden. Maar je moet gewoon beginnen, het wordt vanzelf makkelijker. Begin bijvoorbeeld op een plaats waar veel toeristen zijn, dan val je niet zo op. Plus de mensen vinden het vaak niet vervelend als je een foto van ze maakt. Hou wel altijd het portretrecht in gedachten.

2. Neem afstand

Mensen gedragen zich heel anders als er een camera op hun neus gericht staat. Om dat te voorkomen, kun je het beste wat meer afstand nemen. Zo hebben mensen niet door dat je ze fotografeert en gaat hun gewone leven door. Maar ook is het interessant om eens van een afstand te kijken. Ga bijvoorbeeld eens op een bankje zitten kijken naar een interessante locatie. Hier komen vanzelf mensen langs die wat doen en wie weet wel net de persoon waar jij op zat te wachten. Je hebt wel wat geduld nodig, maar het kan echt de moeite waard zijn!

straatfotografie

3. Je beeld verandert continu

Op elk moment is de straat weer anders. Er komen steeds nieuwe mensen, het licht verandert steeds en de contrasten zijn elk moment weer anders. Misschien is het het ene moment wel heel zonnig en een uur later regent het pijpenstelen. Probeer op verschillende momenten aanwezig te zijn, waardoor je steeds weer iets anders ontdekt. Ga ergens staan, wacht een tijdje en hou je camera paraat. De mooie situaties ontvouwen zich voor je gezicht, jij hoeft het alleen maar te fotograferen.

4. Ga met een andere fotograaf op pad

Niet alleen is het een stuk gezelliger met iemand anders, maar je hebt ook nog een extra paar ogen. Je kunt op elkaars spullen passen, maar ook de situaties en elkaars foto’s bespreken. Ook kan het soms handig zijn om te doen alsof je van elkaar een foto maakt, terwijl je in feite de situatie daarachter fotografeert.

5. Denk na over kleur

Foto’s van de straat kunnen erg druk zijn, vooral als er veel in het beeld gebeurd. Als je zwart-wit fotografeert, leiden de kleuren je niet af van de actie in de foto. De focus ligt geheel op wat er gebeurd. Daarnaast worden straatfoto’s vaak midden op de dag gemaakt en is het licht dan vaak niet het mooiste. Bij zwart-wit foto’s valt dit veel minder op. Soms kan het echter natuurlijk wel van belang zijn om in kleur te schieten. Denk goed na over wat je met de foto wilt zeggen.

straatfotografie

6. Oog voor detail

Kijk naar alles wat er om je heen gebeurt. Kijk naar gezichtsuitdrukkingen en interactie tussen mensen. Vaak worden veel dingen over het hoofd gezien. Het is mooi om juist die dingen te spotten en te isoleren. Leg bijvoorbeeld een klein detail vast. Kies een rustige achtergrond of speel met scherptediepte. Als iets is ingekaderd, kijkt men al snel anders naar je foto.

7. Speel met instellingen

Een foto hoeft niet altijd een nette foto te zijn. Probeer bijvoorbeeld eens een foto vanuit de heup te schieten. Zo krijg je verrassende standpunten en compleet andere foto’s dan als je gericht ergens een foto van maakt. Of speel eens met de sluitertijden. Zeker in de stad, waar veel beweging is, kan dit een erg leuk effect geven aan je foto. Durf te expirimenteren!

straatfotografie

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja