Tips voor stedentrips - Deel 1

Tips voor stedentrips - Deel 1

Marina Smits 1751
De helft van de vakantiegangers is net terug uit het buitenland en een groot deel staat te trappelen om de deur uit te gaan. Hoog tijd voor een lijst met tips voor stedentrips! Dit is de eerste helft van een verzameling interessante steden en fotografietips. Deel twee volgt binnenkort!

Iedereen houdt er wel van om een paar dagen van huis te gaan en te genieten in een andere stad. Zelfs als je net terug bent uit een zonnig oord, kunnen wij ons voorstellen dat je graag weer een paar dagen in het buitenland doorbrengt. Gelukkig zijn er genoeg plekjes waar je even tot rust kunt komen.

Kopenhagen

Kopenhagen is een prachtige stad met mooie bezienswaardigheden. Neem bijvoorbeeld het beeld van de Kleine Zeemeermin. Het is een van de grootste attracties van Kopenhagen.

Minder bekend is dat er nog twee zeemeerminnen te vinden zijn in de Deense hoofdstad, een wellustige zeemeermin in de buurt van de Langelinjekaj en een abstracte versie van de Kleine Zeemeermin. Die laatste vind je door langs de boetieks bij de cruiseschepen te lopen. Naast deze beelden mogen de gekleurde huizen en de ronde toren je niet ontgaan als je naar Kopenhagen gaat.


Foto © Lex Schulte

Parijs

Parijs staat in de top tien van meest bezochte steden. De Eiffeltoren en de Sacré-Coeur moet je natuurlijk gezien hebben, maar de stad heeft veel meer te bieden. Parijs heeft veel plekjes waar veel mensen niet vanaf weten. Daar vergeet je even dat je in een wereldstad bent.

Bijvoorbeeld de Catacomben, hier liggen op een oppervlakte van 11.000 vierkante meter de beenderen van zes miljoen Parijzenaars. Ook Les Arènes de Lutèce is zeker de moeite waard om te bezoeken. Deze arena is het oudst bewaard gebleven gebouw van Parijs. Tegenwoordig zie je er veel mensen een wandeling maken.


Foto © Angelique Spanjaard

Berlijn

Een stedentrip naar Berlijn zal heel anders zijn dan Londen of Parijs. Iedereen kent de Muur, die de scheiding maakte tussen Oost en West Berlijn. Daarnaast trekken de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, de Reichstag, Unter den Linden en bijvoorbeeld de Brandenburger Tor de aandacht van veel toeristen.

Echter, ook het Tempelhofer Freiheit Park is een aanrader. Dit is het voormalige vliegveld Tempelhof. De 1200 meter lange terminal wordt regelmatig voor evenementen gebruikt. De landingsbaan en alles eromheen is tegenwoordig een groot park waar mensen joggen, fietsen, wandelen of zonnen.


Foto © Henk Pijnappels

Lissabon

Lissabon heeft veel niveauverschillen, omdat de stad gebouwd is op heuvels. De wijk Bairro Alto is bijvoorbeeld met een dertig meter hoge lift te bereiken vanuit het centrum. De gele trams in het oude stadscentrum zijn ook een karakteristiek onderdeel geworden van de stad. Lijn 28 rijdt door de kleine straatjes van Lissabon, waardoor je veel van de stad kunt zien. Een absolute aanrader.


Foto © Knoeri Fast

Boedapest

In de Hongaarse hoofdstad zijn vele bouwstijlen te bewonderen. Van de gotische Matthiaskerk tot het in Jugendstil gebouwde Greshampaleis. De Donau zorgt ervoor dat je vanuit meerdere plekken in de stad een prachtig panoramisch beeld krijgt. Ook komen een aantal gebouwen, zoals het Parlement en het Burchtpaleis, extra tot hun recht door de rivier.

Het voordeel van Boedapest is dat er redelijk veel dagen zijn met mooi licht om te fotograferen en dat de stad barst van de aantrekkelijke straten, pleinen en monumenten waar je een mooie fotoshoot kunt doen. Het Vissersbastion is hier een voorbeeld van. Je zult hier dan ook veel plaatselijke fotografen tegenkomen.


Foto © Elspeth de Jong