Tips voor portretfotografie in het donker

Tips voor portretfotografie in het donker

Aäron Nasarany 655
Als startende fotograaf staat experimenteren centraal. Je ontwikkelt je eigen stijl aan de hand van opdrachten, kennis en vaardigheden. Jouw creativiteit kun je ook loslaten op portretfotografie. In dit artikel behandelen we portretfotografie in het donker.

Om het model goed te belichten hebben wij een aantal tips voor je:

Vind een lichtbron

Bij fotografie is het belangrijk om gebruik te maken van de dingen die er al zijn. In dit geval, zoek naar lichtbronnen zoals een lantaarnpaal of een winkel met nachtverlichting. Probeer te experimenteren met de belichting en compositie door bijvoorbeeld een silhouet te maken.

Gebruik een lichtgevoelige lens

In een situatie met weinig licht is het super handig om gebruik te maken van een lichtsterke lens met een laag diafragma getal zoals f/2.8 of lager zoals f/1.4. Lichtgevoelige lenzen laten meer licht binnen. Bovendien zijn lichtsterke lenzen vaak te vinden in de categorie prime lenzen.

Maak gebruik van je ISO

Je kunt er ook voor kiezen om de ISO omhoog te schroeven. Houd er wel rekening mee dat bij het omhoog schroeven van de ISO bij instapmodellen vaak gepaard gaat met ruis.

Witbalans

Een andere optie is om de witbalans te veranderen in combinatie met een filter. Ilko Alexandroff vertelt je hier alles over in de onderstaande video:

Heb jij weleens portretten gemaakt in de nacht?

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron