Tips voor nachtfotografie

Tips voor nachtfotografie

Marina Smits 1666
's Avonds of 's nachts fotograferen kan erg mooie beelden opleveren. De verlichting van auto's, huizen of bruggen komen extra goed uit. Toch is nachtfotografie een vak apart en vergt daardoor veel tijd. In de late uurtje fotograferen betekent dat er weinig licht is. Het is dus belangrijk dat je weet hoe je camera werkt en welke instellingen belangrijk zijn, voordat je op pad gaat.

1. Zet je camera op een statief

Om foto's te maken in het donker heb je vaak een lange sluitertijd nodig. Dit maakt het bijna onmogelijk om uit de hand te fotograferen als je scherpe foto's wilt met weinig ruis. Een statief zorgt ervoor dat je camera stabiel staat en dus niet beweegt. Een must dus bij nachtfotografie! 


Foto © Henk Pijnappels

2. Gebruik een afstandsbediening of de zelfontspanner

Door de ontspanknop aan te raken, beweegt de camera al een klein beetje. Hierdoor kan de foto al onscherp zijn als je een lange sluitertijd gebruikt. Een afstandsbediening zorgt ervoor dat je je camera niet hoeft aan te raken tijdens het maken van de foto. Als je geen afstandsbediening hebt, is het ook mogelijk om de camera op zelfontspanner te zetten. Hierdoor maakt hij pas na twee seconden (of tien) een foto.


Foto © Miranda v Kessel

3. Maak gebruik van een lange sluitertijd

Wil je graag foto's maken met lichtstrepen? Dan is een lange sluitertijd belangrijk. Let wel op dat de sluitertijd niet te lang wordt, want dan kan de foto overbelicht raken. Zeker als je auto's fotografeert die naar je toe komen. Koplampen van een auto zijn namelijk erg fel. Om overbelichting te voorkomen kun je het diafragma en de iso-waarde aanpassen. Gebruik een lage iso-waarde voor zo min mogelijk ruis en speel met het diafragma om een goede belichting te krijgen.


Foto © Meta Boer

4. Stel handmatig scherp

In het donker heeft je camera soms moeite om met automatisch scherpstellen. Handmatig scherpstellen is dan ook aan te raden. Door de zoeker is het moeilijk te zien of je foto scherp is. Op veel spiegelreflexcamera's zit een live view functie. Hierop is het onderwerp al makkelijker te zien. Door in te zoomen op een detail kun je dan goed zien of de foto scherp is. Kijk na het maken van de foto ook even of de foto scherp is. Als dat niet zo is, kun je het nog een keer proberen.


Foto © Natasja Juist