Tips voor mooie winterfoto's

Tips voor mooie winterfoto's

Marina Smits 1601
Inmiddels is de eerste sneeuw gevallen en dat betekent natuurlijk dat het tijd is om mooie winterfoto's te maken. 17 december is onze fotowedstrijd met als thema wintersfeer van start gegaan. Wij geven nog een paar tips om je winterfoto net iets beter te maken aan de hand van ingezonden foto's.

Witbalans

Voordat je de deur uitgaat is het goed om even te kijken of je witbalans goed staat. Als je in de automatische stand fotografeert, zal dit niet het geval zijn. Veel compactcamera's hebben een speciale winter- of sneeuwstand. Met een spiegelreflexcamera is het een optie om 'daglicht' of 'bewolkt' uit te proberen. Controleer dit even nadat je een aantal foto's hebt gemaakt. In de automatische stand is het gewoon even proberen. Maak een paar foto's en kijk of de sneeuw wit is.


Foto © Miranda v Kessel

Details

Juist als het sneeuwt is het leuk om van de kleine dingetjes een foto te maken. Bijvoorbeeld een ijspegel aan een dakgoot of een tak die bevroren is. Voor een special effect gebruik je een kleine f-waarde. Dit zorgt ervoor dat het detail scherp is en de achtergrond niet. Dit kan je foto net iets extra's geven.


Foto © Rob 

Belichting

De belichting is erg belangrijk bij het fotograferen van sneeuw. Voor je camera is sneeuw erg licht en daardoor maakt je camera de foto donkerder. Zet de belichtingscompensatie iets hoger op +1 of +2 en je zult zien dat je foto's niet meer te donker zijn.


Foto © Maaiway

Juiste tijdstip

In Nederland mag je van geluk spreken als er sneeuw ligt. Het is dan ook belangrijk om gelijk actie te ondernemen. Ga dus op tijd je bed uit, want wat is er nou mooier dan een vers pak sneeuw waar nog niemand overheen is gelopen of gereden. Bedenk dus voordat je overal heen bent gelopen wat je precies wilt. Anders staan je eigen voetstappen je in de weg.


Foto © Ferry Krauweel

Heb jij nog een paar mooie winterfoto's? Doe dan mee met de fotowedstrijd en maak kans op een paar mooie prijzen.