Tips voor mooie museumfoto’s

Tips voor mooie museumfoto’s

Senta Bemelman 681
Op vakantie kom je vaak mooie monumenten en musea tegen. Neem je camera mee op stap en leer hoe je mooie museumfoto’s maakt.

In het museum staan mooie kunstwerken uitgestald, die prachtig zijn om te aanschouwen. Ook in een foto kunnen schilderijen of beelden prachtig naar voren komen.

Kies de juiste lens

Neem twee lenzen mee in je cameratas. Hierdoor kun je afwisselen. Neem bijvoorbeeld een primelens met een brandpuntafstand van bijvoorbeeld 50 mm mee en een zoomlens met krachtiger bereik. Op deze manier kun je zowel van dichtbij als veraf werken fotograferen. Wanneer het bijvoorbeeld druk is, heb je de kans dat je niet voor een schilderij kan fotograferen. Dan kun je op afstand met je zoomlens aan de slag.

Fotografeer de omgeving

Breng niet alleen de werken, maar ook het museum zelf in beeld. Sommige musea besteden veel tijd en investeren flink in hun eigen gebouw. Betrek dit ook in je foto. Zoek interessante details of plekjes in het museum op en leg deze vast. Kijk ook naar buiten en spot mogelijk een prachtig uitzicht.

Betrek personen

Bezoekers kunnen ook een mooi fotografie-onderwerp zijn. Wanneer bijvoorbeeld een horde mensen verzameld staan om een klein schilderij. Fotografeer dit soort taferelen en betrek mensen in je foto. Vraag hen echter altijd om toestemming wanneer je ze individueel fotografeert. Net als bij straatfotografie mag je niet zomaar iedereen portretteren. Hiermee wordt het portretrecht namelijk geschonden.

Vraag toestemming

Vergeet ook niet op te letten of je wel of niet mag fotograferen. Vaak wordt dit bij schilderijen of de ingang van het museum aangegeven. Mocht je het niet zien staan, begin dan niet direct met fotograferen. Vraag een medewerker altijd of het is toegestaan om foto’s te maken.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta