Tips voor leuke zelfportretten

Tips voor leuke zelfportretten

Senta Bemelman 1523
Een goed zelfportret maken lijkt gemakkelijk, maar is een leuke uitdaging. Het resultaat blijft altijd verrassend. Leer nu met deze interessante tips en voorbeelden hoe jij nog betere zelfportretfoto’s maakt.

Een groot voordeel van een zelfportret maken, is dat je meer leert over poseren. Door die kennis kun jij bijvoorbeeld het model beter aansturen tijdens een fotoshoot. Kortom: zet je statief en camera klaar en poseren maar!

Ideeën bedenken

Volgens fotograaf Nathan Marx is de grootste uitdaging om een goed idee te bedenken. Volgens hem kun je het beste inventariseren wat je in huis hebt en wat je daarmee kunt. Denk daarbij niet alleen aan attributen maar ook karakteristieken in jouw gezicht of uiterlijk. Sta ook stil bij je favoriete hobby en probeer daar ideeën uit te krijgen.

Naast inspiratie uit jezelf, kun je ook inspiratie opdoen door naar je omgeving te kijken. Het weer kan je bijvoorbeeld ook een creatieve boost geven. Sta ook stil bij mensen in je omgeving, observeer hen en gebruik ze als inspiratiebron.


Foto © Nathan Marx


Foto © Nathan Marx


Foto © HenrYne

Achtergrond

Het thema of onderwerp kiezen gaat gepaard met de achtergrondkeuze. Wat laat je op de achtergrond zien? En hoe breng je dit in beeld? Kies het juiste objectief dat aansluit op het beeld dat jij in gedachten hebt. Een objectief met groot bereik staat je toe om de achtergrond zacht en onscherp te maken. Terwijl een groothoekobjectief het mogelijk maakt om de achtergrond scherp vast te leggen en daarmee een essentieel onderdeel van jouw zelfportret te maken.
Je kunt knallen met een felle background of voor een natuurlijke achtergrond gaan en zelf opvallende kleding dragen. Maar een leuk accessoire levert ook een goed resultaat op. Zet een gek hoedje op, bind een opvallende stropdas om of kies voor indrukwekkende make-up.


Foto © Nathan Marx


Foto © elise bergsma


Foto © Marloes van Antwerpen

Emotie

Kies een emotie en probeer dit uit te stralen. Suf voor je uitstaren kan al snel een saai resultaat opleveren. Vergeet ook je lichaamshouding niet aan te passen. Ga over de top, wees expressief en kijk hoe verassend de resultaten zijn!


Foto © Nathan Marx


Foto ©  Jean Pierre Cremers 

Bekijk je foto’s

Bekijk tijdens de solofotoshoot tussendoor je foto’s. Wees kritisch en pas je houding, uitdrukking of compositie hierop aan, totdat je de gewenste foto krijgt!


Foto © Nathan Marx

Bekijk nog meer interessante foto’s van Nathan op zijn website. Heb jij trouwens al meegedaan aan onze fotowedstrijd met het thema 'zelfportret'? 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta