Tips voor landschapsfotografie

Tips voor landschapsfotografie

  3757
Landschapsfotografie is erg populair. Het lijkt heel eenvoudig. Je ziet een mooi landschap voor je en klikken maar. Toch zijn er een paar dingen die je moet weten voordat je op pad gaat. Ga je wel op het juiste tijdstip? Welke lens moet je gebruiken? En hoe zit het met de compositie?

1. Tijdstip

Midden op de dag is het licht op zijn hardst. Hierdoor krijg je donkere zwarte schaduwen en weinig kleur in het landschap. Voor landschapsfotografie is dat dus ook niet aan te raden. De lucht wordt dan helemaal wit of de schaduwen zijn helemaal zwart. Ga ’s ochtends op pad of net voordat de zon ondergaat.

Als de kleuren van de wolken verkleuren, net na zonsondergang of voor zonsopkomst, kun je ook mooie landschapsfoto’s maken. In deze tijd van het jaar is dat een stuk makkelijker, omdat de zon laat opkomt en vroeg ondergaat. In de zomer kan dat zomaar betekenen dat je om 03:00 uur je bed uit moet.

2. Lenzen

Een groothoeklens is voor landschapsfotografie de beste lens. Door de brede kijkhoek kun je veel op de foto krijgen. Daarnaast zie je toch nog veel van een landschap in de achtergrond als je een deel van de voorgrond wilt mee fotograferen. Als je fotografeert met een te groothoeklens kan de foto er plat uit komen te zien. Heb je geen groothoeklens? Wees dan creatief met je andere lens en let goed op de compositie. Als je iemand wilt fotograferen voor een landschap is het juist handig om een telelens te gebruiken. Dan komt de persoon goed in beeld en laat je nog een groot deel zien van het landschap, terwijl het landschap met een groothoeklens weg zou vallen.


©Foto Jantsje Bron – Er is veel te zien op deze mooie landschapsfoto. De zon is bijna onder en dat levert een mooi plaatje op.

3. Regen

Als het gaat regenen denk je al snel: spullen inpakken en wegwezen. Toch kan regen zorgen voor hele mooie kleuren. Door de regen worden kleuren veel duidelijker. Het is dan leuk om naar details te kijken.

Natuurlijk is het wel belangrijk je apparatuur goed te beschermen tegen de regen. Een paraplu is dan zeker niet overbodig. Het is niet altijd even handig, dus een zonnekap kan ook van pas komen. Het helpt in ieder geval je lens te beschermen, maar het helpt niet altijd. Als de wind verkeerd staat is het wel zo slim om of even te wachten of naar huis te gaan. Dat hangt af van de regenbui.

4. Neem de tijd

Landschapsfotografie is iets waar je echt even de tijd voor moet nemen. Natuurlijk wil je zoveel mogelijk foto’s maken als het licht goed is. Neem voor de eerste foto in ieder geval even de tijd om de belichting goed te zetten, totdat je helemaal tevreden bent. Dan heb je in ieder geval een goede foto.

Het is ook handig om van tevoren even naar de locatie toe te gaan, zodat je weet vanuit welke hoek je de foto’s wilt maken. Dit scheelt tijd op het moment dat het licht goed is en kun je rustig fotograferen en meer aandacht besteden aan de belichting van je camera. Maak niet alleen foto’s van dezelfde plek, maar bekijk het ook eens vanuit een andere plek.