Tips voor je profielfoto op social media

Ymke Frijters 5897
Jouw profielfoto op social media is de eerste indruk die mensen online van je krijgen. Je kunt het zien als je visitekaartje. Waarom zou je er dan niet wat tijd in steken? Met deze tips zorg jij dat je foto eruit springt en dat je er op je best op staat.

Er is zelfs onderzoek gedaan naar waar mensen het meeste naar kijken op social media-profielen. Door middel van 'eye-tracking' (het volgen van de ogen van de testpersonen) kon Mashable zien dat mensen vooral bij Facebook het langst bleven hangen op de profielfoto. De foto is dus van groot belang in je profiel.

Vierkante uitsnede

Profielfoto's op websites als Facebook, Twitter, Tumblr, LinkedIn en Flickr zijn vaak vierkant. Houd dus ten eerste rekening met de compositie. Je gezicht is langwerpig, vaak zul je dus een staande foto gebruiken als portret. Geen probleem, maar zoom dus niet teveel in op je gezicht. Als je hem dan moet bijsnijden, wordt de helft van je gezicht niet in beeld gebracht. Je kunt bij het maken van de foto al rekening houden met de beeldverhouding. Maak hem bijvoorbeeld in de breedte en zorg dat je gezicht er helemaal op staat, dan zal er niets van je gezicht wegvallen bij een vierkante uitsnede.


Als je deze foto vierkant zou uitsnijden, blijft er maar weinig van het gezicht over. Maak de foto dus iets ruimer om het gezicht heen. Foto: Kris Krüg, Flickr Creative Commons

Kwaliteit

Ondanks dat de foto erg klein wordt getoond, is de kwaliteit zeker van belang. Een kleine foto van slechte kwaliteit komt onprofessioneel en misschien zelfs slordig over. De foto wordt op je profiel zelf verkleind, maar veel websites hebben de optie om de foto in het groot te tonen. Zorg dat hij in het groot van goede kwaliteit is, bij voorkeur minimaal 600x600 pixels. De meeste websites verkleinen de foto vanzelf als hij te groot is.

Eén foto voor alle netwerken

Gebruik je dezelfde foto op verschillende netwerken, dan zorgt dat voor herkenning en mensen voegen je dan sneller toe. Ook is het voor jezelf makkelijker, je hoeft immers niet voor elk netwerk een andere foto te hebben. Wil je meer experimenteren of gebruik je jouw profielen voor heel verschillende doeleinden? Dan kun je voor elk profiel wat anders verzinnen. Let er goed op dat je met je profielfoto uitstraalt wat je per medium van jezelf wilt laten zien.


Deze foto is waarschijnlijk niet te gebruiken voor een zakelijk netwerk als LinkedIn, maar heeft wel een grappige uitstraling die opvalt. Foto: Max Mayorov, Flickr Creative Commons

Fotograaf kiezen: zelfontspanner of iemand anders?

Je kunt de foto natuurlijk door iemand anders laten maken. Doe je het liever zelf? Maak je de foto vanuit je hand, dan is vaak je arm te zien op de foto en dat is zonde. Gebruik bij voorkeur een statief en maak een zelfportret met de zelfontspanner. Het kan fijn zijn om de foto zelf te maken als je niet gewend bent om voor de camera te staan. Dan hoef je jezelf niet opgelaten te voelen omdat er iemand meekijkt terwijl jij poseert. Bovendien is het handig om op jezelf te oefenen als je wilt expermimenteren met portretfotografie. Een handige tip bij gebruik van de zelfontspanner: gebruik een afstandsbediening. Zo hoef je de zelfontspanner niet steeds opnieuw in te stellen. Kijk tijdens het fotograferen wel regelmatig op het scherm om te zien of je foto's goed gelukt zijn. Pas waar nodig de belichting, het standpunt of je houding aan.

Kleding

Bedenk dat iedereen jouw profielfoto kan zien. Trek bij voorkeur iets neutraals aan, iets wat je normaal ook aan hebt. Ben je aan het solliciteren? Steeds meer werkgevers doen hun eerste indruk van jou op bij jouw sociale netwerksites. Je profielfoto moet dan dus ook zakelijk aanspreken. Je kunt je dus afvragen of je in bikini of in feesttenue op je profielfoto wil staan.


Zakelijke kleding is vooral geschikt voor zakelijke netwerken als LinkedIn. Foto: Thomas van Ardenne, Flickr Creative Commons

Kijk vooraf in de spiegel

Voor je begint is het slim om te kijken of je nog ongewenste restjes make-up, omhoogstekende plukjes haar of vlekjes op je kleding ziet. Niets vervelender dan er achteraf achterkomen dat een goed gelukte foto daardoor wordt verpest. Natuurlijk kun je vlekjes achteraf op de computer weghalen, maar dat is soms veel werk en het levert een beter beeld op als je niet hoeft te bewerken.

Achtergrond

Kies een rustige, bij voorkeur effen achtergrond. De achtergrond leidt anders af van je gezicht en dat is bij een profielfoto niet de bedoeling. Kies daarnaast een achtergrond die bij je gezicht past. Daarmee bedoelen we dat je beter niet voor een achtergrondkleur kunt gaan die erg overeenkomt met je haar-of huidskleur. Als je zwart haar hebt en een zwarte achtergrond gebruikt, vallen de details namelijk weg. Zeker in een klein formaat zal dat er gek uitzien op je profielfoto.


Een rustige achtergrond leidt niet af en legt de focus op de geportretteerde. Foto: Kris Krüg, Flickr Creative Commons

Jezelf laten zien

Je kunt er voor kiezen om een foto te maken waaruit blijkt wat voor werk je doet of wat je hobby is. Wil je bijvoorbeeld herkend worden als fotograaf? Ga dan met je camera op de foto. Als artiest met je muziekinstrument, een koptelefoon als je van radio of muziek houdt... Noem maar op. Let er wel op dat je gezicht nog goed te zien is, anders ben je niet herkenbaar.

Lachen of niet?

Vaak zie je op foto's mensen met een geforceerde glimlach. Je merkt het meteen als een glimlach niet oprecht is. Dat zit 'm in je ogen. 'Lach' ook met je ogen, zodat er kraaienpootjes ontstaan, dan zie je er een stuk mooier uit. Zorg desnoods dat er iets of iemand in de buurt is die je echt aan het glimlachen maakt. Een oprechte lach straalt openheid uit en geeft anderen een goed gevoel over jou. Als je ervoor kiest om niet te lachen, kun je wat professioneler overkomen. Denk goed na wat je met je profielfoto wilt uitstralen. Gebruik je hem voor het zakelijke netwerk LinkedIn? Dan mag je foto gerust wat professioneler zijn. Let er wel op dat je niet té serieus kijkt, dat kan wat chagrijnig overkomen. Een vriendelijke lach nodigt het meeste uit voor contact.


Een vriendelijke lach geeft je een warme, toegankelijke uitstraling. Foto: Frank Kovalcheck, Flickr Creative Commons

Pose

Houd het natuurlijk, poseer niet teveel. Dat komt wat gemaakt over. Kijk bij voorkeur in de camera, niet ervan weg. Mensen kijken namelijk het meest naar je ogen. Een zonnebril kan leuk en zomers staan, maar het zorgt ervoor dat je gezicht minder goed zichtbaar is.

 
Als je de helft van je gezicht laat zien, geeft dat een originele look aan je foto, zonder dat je onherkenbaar wordt. Foto: Milly Lilly Rose, Flickr Creative Commons

Belichting

Let erop dat er geen storende schaduwen over je gezicht vallen. Fel zonlicht zorgt bijvoorbeeld voor harde, donkere schaduwen en dat levert niet altijd mooie resultaten op. Daarnaast ga je met je ogen knijpen als het licht te fel is. Bij gebruik van de ingebouwde flitser op de camera krijg je hetzelfde effect. Als je buiten fotografeert is het aan te raden om in de ochtend of wat later in de middag te fotograferen, dan is het licht het mooist. Zorg er ook voor dat je foto niet te donker is, zodat je jouw gezicht goed kunt zien. Toch te donker of overbelicht? Eventueel kun je de belichting in een bewerkingsprogramma als Adobe Lightroom of Picasa achteraf nog aanpassen.

Recente foto

Het is raadzaam om je profielfoto regelmatig te updaten. Mensen willen graag weten hoe je er nu uitziet, zo blijf je herkenbaar.

Inspiratie

Heb je inspiratie nodig? Kijk naar mensen in je eigen netwerk en beoordeel welke profielfoto's jou het meest aanspreken. Wat voor pose nemen ze aan? Lachen ze of hebben ze misschien een mooie achtergrond? Wat je mooi vindt, kun je allemaal gebruiken voor jouw foto. Let er wel op dat je andermans foto's teveel niet kopiëert, dan spring je er niet meer uit.


Met een tablet kun je creatieve dingen doen: je kunt zelfs 'met jezelf' op de foto als je een portret van jezelf op het scherm zet en dan met de tablet op de foto gaat. Foto: Mike, Flickr Creative Commons

Creatieve ideeën

  • Als het bij je persoonlijkheid past, gebruik dan wat humor in je foto. Dat ziet er sympathiek uit en je krijgt er waarschijnlijk leuke reacties op. Let wel: voor zakelijke doeleinden is dit (afhankelijk van je beroep) wat minder geschikt.
  • Maak gebruik van kleur! Een rode achtergrond bijvoorbeeld valt al een stuk beter op dan een witte of zwarte. Zwart-wit is daarnaast een mooi alternatief voor een foto die eruit kan springen zonder felle kleuren.
  • Ga iets naast het midden van het beeld staan. Dit is een heel simpel trucje waardoor je foto in een handomdraai een stuk interessanter lijkt.

Don'ts: niet doen met je profielfoto

  • Meerdere mensen op je foto. Het is jouw profiel, niet dat van je vrienden. Het is vaak heel onduidelijk om welke persoon op de foto het gaat als je iemands profiel bekijkt.
  • Een voorwerp (zoals je auto of camera), huisdier of tekening als profielfoto is niet herkenbaar. Je kunt zo aan niets afleiden hoe je er in het echt uitziet.
  • Ribbons/twibbons, dit zijn kleine icoontjes die je over je profielfoto kunt zetten. Vaak geven ze aan dat jij een goed doel steunt. Jouw vrienden weten echter niet wat ze betekenen, dus verliezen ze hun functie. Bovendien is je profielfoto is al erg klein, dus jij bent zo helemaal niet goed zichtbaar.
  • Ga niet met je hele lichaam op de foto. Je profielfoto is maar klein. Sta je er volledig op, dan ben je dus niet herkenbaar.
  • Voor de vrouwen: doe niet meer make-up op dan je normaal gebruikt.
afbeelding van Ymke Frijters
Door:

| Redacteur

Bekijk alle artikelen van