Tips voor het scherpstellen van een portretfoto

Tips voor het scherpstellen van een portretfoto

Sabine Vollebregt 788
Altijd al een mooi portret willen maken? Dat kan nu met onze tips over het maken van portretfoto's. De ogen van het model en de scherpte van de camera is bij portretteren van belang. Het scherpstelpunt maar ook de keuze van de juiste diafragma spelen hier een grote rol in.

Het scherpstelpunt

Het scherpstellen van de ogen van het model is belangrijk, omdat wij bij een persoon of portretfoto als eerste naar de ogen kijken. Als je het scherpstelpunt op precies één van de twee ogen plaatst en het model staat recht voor je dan zal je zien dat beide ogen scherp op de foto staan. Als het model schuin voor je staat kan het zijn, dat ligt aan je gebruikte diafragma, dat het andere oog minder scherp is. Of  je een minder scherp oog waardeert is ook een kwestie van smaak.

Brigitte Den Haan maakte dit prachtige portret, waarin de ogen van het model als eerste opvallen.

Het diafragma

Door het juiste diafragma te kiezen kun je spelen met de scherpte van jouw portret. Kies je voor een klein diafragma (f/7.1) is het gehele gezicht van het model scherp. Kies je voor een groot diafragma (f/2.8) dan is er een kleiner deel van het gezicht scherp, de oren zullen dan onscherp zijn.  Een ander voordeel is de achtergrond, die zal vervagen waardoor de keuze van een mooi achtergrond niet van groot belang is.

Upload jouw mooiste portretfoto in onze gallery