Tips voor het maken van een prachtige zee-opname

Tips voor het maken van een prachtige zee-opname

Fokelien Broekstra 497
Vergezichten van de zee zijn populaire fotografie onderwerpen. Langs de kust zijn vele mooie beelden te maken, of je nou vroeg in de morgen komt of laat op de middag. Wij geven je een aantal tips om je opnames van de zee te verbeteren.

Werk vanaf een statief

Als je werkt vanaf een statief is dat niet alleen beter voor de stabiliteit van je camera voor een scherpe foto. Door je camera op een statief van bijvoorbeeld Cullmann te plaatsen ga je ook beter nadenken over de compositie. Je moet immers vooraf bepalenwaar je de horizon wil hebben, wat je in je beeld wil hebben aan omgeving, en vanuit welk perspectief ga je de foto maken? De meeste statieven van het merk kun je ook dicht op de grond opstellen waardoor je een prima macro-opname kunt maken. Om de beweging in je foto tot het minimum te beperken kun je ook deze tips nog gebruiken.

Lage ISO

Als je vanaf statief werkt kun je met een lage ISO-waarde blijven werken. Denk hierbij aan ISO 50, 100 of 200. Door de lage ISO-waarde voorkom je ruis in de foto’s. Daarnaast heeft het als voordeel dal je met een langere sluitertijd kunt gaan werken om ‘zacht’ water te creëren. Dit geeft een bijzonder effect aan de zee.

Werken met een lange sluitertijd

Als je het ‘zachte’ water effect wil creëren. Je hebt hiervoor een langzame sluitertijd van een halve seconden nodig. Op sommige momenten zal je camera de foto met deze omstandigheden flink overbelichten. Je hebt daarom twee opties om dit te voorkomen. Je kunt wachten tot het begint te schemeren, of je gaat gebruik maken van een ND-filter. Over het ND-filter en grijsfilter schreven we eerder een interessant artikel die jouw precies uitleggen hoe het werkt.

Diafragma

De diafragma is ook iets dat niet vergeten mag worden. Wij adviseren je een diafragma van f/11 te kiezen. Als je het getal verhoogt kun je nog meer diepte in je foto creëren, dit is iets dat je op gevoel moet doen, wat het beste bij jouw foto past. Controleer op je LCD-schermpje de scherpte door in te zoomen op je foto.

Veiligheid

Ook niet onbelangrijk is je eigen veiligheid. Omstandigheden op het strand of op andere plekken langs de kust kunnen snel veranderen. Dijken kunnen glad zijn, het kan opeens vloed worden. Waardoor jij jezelf hebt klemgezet op een zandbank. Het zijn allemaal aspecten om rekening mee te houden.

Deel jouw mooiste foot van de zee in onze lezersgallery
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien