Tips voor het fotograferen van reflecties

Tips voor het fotograferen van reflecties

dalindcy dalindcy 2771
Reflecties geven vaak net wat meer dynamiek aan je foto. Met een reflectie kun je een onderwerp kadreren, abstract maken of extra diepte toevoegen in je foto. Je kunt reflecties fotografen in het water, maar ook glas of spiegels zijn geweldig om op de foto te zetten. Je vindt ze soms op plekken waar je ze niet zou verwachten! Wij geven je tips om met reflecties aan de slag te gaan.

Reflecties in het water

In ons natte Nederlandse klimaat kun je overal water vinden. Je bent wel afhankelijk van hoeveel wind er aanwezig is, het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden. Gelukkig is het wel zo dat tijdens de mooiste momenten van de dag, als de zon opkomt of ondergaat, de wind ook even gaat liggen. Heb je te maken met kleine rimpelingen? Dan kan het handig zijn om je sluitertijd iets te verlengen, waardoor de rimpelingen minder opvallen in de foto.


Foto © Annemieke Stuij

Ramen en glas

Glas heeft van nature een spiegeling. Deze wordt het beste zichtbaar als de achtergrond donker is. Hoe donkerder hoe beter de reflectie zichtbaar wordt. Gebouwen voorzien van veel glas geven vaak een mooie gelegenheid voor reflecties. Doordat de onderlinge verhoudingen of buigingen anders zijn, ontstaat er een wirwar van diverse reflecties. Het beeld zo veel mogelijk beperken tot deze reflecties geeft een mooi vertekend beeld van de werkelijkheid.


Foto © Kees van Buren

Polarisatiefilter

Normaal gesproken wordt een polarisatiefilter juist gebruikt om schitteringen en reflecties te verminderen. Je kunt je filter echter ook in tegengestelde richting draaien waardoor dit effect versterkt wordt. Vergeet niet dat een filter ook de kleur van je foto aanpast. Fotografeer in RAW en bewerk de kleuren achteraf om ze weer dichter bij het origineel te krijgen. 


Foto © Jaap Kroon