Tips voor het fotograferen van druppels

Tips voor het fotograferen van druppels

Joni Hendrix 1257
Lezer Anne-Marie van Alem maakte deze prachtige foto van waterdruppels op een spinnenweb. We waren er zo van onder de indruk dat we graag wilden weten hoe ze deze foto gemaakt heeft. We hebben ook meteen naar tips gevraagd, zodat jij thuis snel aan de slag kunt!


Foto © Anne-Marie van Alem

Camera: Canon EOS 550D
Diafragma: f/4.5
Sluitertijd: 1/320
ISO: 200

Door de aanschaf van haar macrolens is Anne-Marie gefascineerd door het kleine. 'Dan kom je automatisch terecht bij druppels', zegt ze. 'Tussen de muur van de buren en onze barbecue had een spin een hangmatweb gespannen. Na een regenbui ben ik met mijn camera naar buiten gegaan om een foto proberen te maken van de druppels in dit web. Het roze in de foto komt door gevallen rozenblaadjes die in het web hingen. Door f/4.5 te kiezen, lopen de kleuren mooi in elkaar over. Het is bijna een aquarel. Als ik een foto maak let ik ook goed op de voor- en achtergrond. De achtergrond moet rustig zijn.'

Apparatuur

Voor deze foto maakte Anne-Marie gebruik van het volgende:

  • Canon EOS 550D
  • Canon 100mm IS L 2.8 macrolens
  • Statief

Het statief gebruikte Anne-Marie om bewegingsonscherpte in de foto te voorkomen, omdat het al wat donker was buiten. Aan het einde heeft ze de foto iets lichter gemaakt, dat is het enige wat ze op het gebied van bewerking gedaan heeft.

Tips van Anne-Marie

  • Het makkelijkste om druppels te fotograferen, is om dat in je tuin te doen na een regenbui.
  • Ik werk met een zo groot mogelijke opening van mijn lens, dus een groot diafragma (maar een klein diafragmagetal).
  • Heel veel proberen, want het lukt niet de eerste keer.
  • Probeer ook verschillende standpunten in te nemen. Hierdoor zul je zien dat je steeds weer nieuwe composities maakt en dat het licht ook steeds verandert.
  • Ik werk ook wel eens met een lichtbron, dan kun je met druppels een mooi 'bokeh' krijgen.

Wil je meer weten over het fotograferen van druppels? In de komende digifoto Starter die eind augustus/ begin september in de winkels ligt, staat een Basiscursus waterdruppels fotograferen!