Tips voor fotograferen in het lenteweer

Tips voor fotograferen in het lenteweer

Wouter de Vink 890
De lente is een ideale tijd om foto's te maken. Bekijk dit artikel voor suggesties en tips!

Nu de lente officieel is aangebroken worden de camera’s steeds meer mee naar buiten genomen. Al is het natuurlijk even afwachten tot de zon helemaal door gaat breken, gaat het weer er in ieder geval op vooruit. Dit is de meest ideale periode om buiten foto’s te schieten. In dit artikel leggen we uit waarom en geven we enkele tips.

Meer lichturen om gebruik van te maken

Het licht van de zon wordt gezien als de beste belichting van een fotograaf. Niks is zo natuurlijk, maar ook vooral bruikbaar, als het zonlicht. Van deze lichtinval kan dus optimaal gebruik van worden gemaakt omdat de dagen steeds langer worden. Niks is zo vervelend als in het donker fotograferen, toch? Simpel gezegd: het is langer licht buiten, doe hier je voordeel mee.

De regen wordt ingeruild voor zonneschijn

Een camera is een stukje gevoelige apparatuur. Door weer, wind en regen is de kans groot dat een camera de weersomstandigheden niet overleeft of hierdoor beschadigd raakt. Wanneer zich dit niet voordoet, vooral in de lente en zomer, zijn deze risico’s hiermee beperkt. En zeg nou zelf: foto’s maken met de zon in de lucht is toch een stuk aangenamer?

Alles staat in bloei

De zon laten we in deze alinea buiten beschouwing, maar deze speelt hier wel een grote rol in. Planten en bomen gaan in bloei staan, dit hoeven we de natuurliefhebbers natuurlijk niet te vertellen. Enkele tips voor het fotograferen van landschappen: gebruik een polarizing filter. Hiermee komen de kleuren helemaal tot hun recht, vooral de blauwe lucht.

De vogels en insecten zijn terug

Dieren en insecten kunnen in dit jaargetijde hun geluk niet op, want ook deze komen nu weer tevoorschijn. Dit is dan ook dé periode om close-ups en foto’s van veraf te maken. Ga een beetje lager zitten en zoom in op het object. Heb je de zon hierbij op de achtergrond, zorg er dan voor dat je een compensatie van +1 of +2 gebruikt.

Maar wat dan bij een laagstaande zon?

De zon doet er nu ook langer over om onder te gaan. Dit levert ook wel eens donkere foto’s op, al kan dit op verschillende manieren worden opgelost. Fotografeer vanuit een positie waarbij je object in de schaduw staat van bijvoorbeeld een boom en maak gebruik van de functie flash to fill in. Mocht dit niet lukken, dan weet Photoshop hier ook wel raad mee.  Meer tips over fotograferen met zonlicht? Lees dan dit artikel.

afbeelding van Wouter de Vink

Wouter de Vink | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Wouter