Tips voor elke beginnende fotograaf

Tips voor elke beginnende fotograaf

Martijn Bastianen 1931
Wanneer jij wil beginnen met fotograferen zijn er een aantal essentiële zaken waaraan je moet denken voordat je aan de slag gaat. Zo is de belangrijkste keuze het kiezen van de juiste camera. Veel beginnende fotografen kiezen voor het beste van het beste, maar meestal is dit een stapje te hoog gegrepen.

Keuze van jouw ideale camera

Wanneer je begint met digitaal fotograferen heb je de beste camera nodig, die past bij jouw niveau en ervaring. Begin niet met een te ingewikkelde camera, omdat je dan snel in de knoop komt. Het kopen van jouw ideale camera is een grote investering.

Hoe kies je nou de juiste fotocamera? Het ligt eraan wat je precies wil bereiken. Wat wil jij leren in de fotografie, hoeveel tijd wil je eraan besteden en hoeveel geld wil je investeren in zo’n apparaat? Zo is bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera een goede starter. Onthoud: de artiest creëert de foto en dus niet alleen de camera in je handen! Wees een artiest en volg je hart, dan komt het meestal goed.

Telefoon

Als beginnend fotograaf kan je ook kiezen om foto’s te maken met je iPhone. De camera van een iPhone is prima om mee te beginnen. Daarmee kan je oefenen met de composities, close-upshots en contrasten.

Composeer geduldig

Belangrijk bij foto’s maken is dat je aandacht hebt voor je fotoschermpje. Zo kan je veranderen van positie of bedenken of je horizontaal of verticaal wil fotograferen. Wat je ook kan doen, is het voorwerp in de foto naar de zijkant verplaatsen in plaats van in het centrum van de foto.

Oefen met close-upfoto’s

Als je camera een macromode heeft, gebruik die. Zo kan je prachtige foto’s maken van een glas of van een bloem waarin de textuur of reflectie eruit springt. Daarom is het leuk en verstandig om hier mee te spelen, zo vind je verschillende standen waarmee jouw foto’s nog mooier worden.

Koop een statief

Niet iedereen heeft van huis uit een vaste hand om foto’s te maken. Daarvoor is een statief ideaal. Met al de kleinste schok kan de foto bewogen zijn, en dat willen we natuurlijk niet.

Word actief

Ga naar een plaats toe en schiet wat foto’s van verschillende zaken. Denk aan de gekste standpunten en hoeken waaruit jij een foto kan schieten. Wat belangrijk hierin is; wees creatief, think outside the box!

Zoek naar workshops en tutorials

Op Youtube en op onze website zijn er tal van tutorials te vinden van professionals die jou kunnen inspireren. Daarnaast kan je een workshop volgen, zodat jij de kneepjes van het fotograferen gemakkelijker onder de knie krijgt.  Bekijk ook deze videotutorial en leer op een slecht tijdstip fotograferen. 

afbeelding van Martijn Bastianen

Martijn Bastianen | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Martijn