Tips voor een interessant familieportret

Tips voor een interessant familieportret

Senta Bemelman 761
Familieportretten kunnen intiem, leuk en ontroerend zijn, maar soms ook cliché. Met deze tips maak je verrassende en interessante portretten!

Je kunt door details zoals kleding of de achtergrond al een heel ander soort foto krijgen. Let goed op alles wat je binnen het frame hebt.

Groepen

Is de familie die je fotografeert een grote groep, portretteer deze niet alleen in de totale vorm. Maak ook aparte groepen van twee tot vier personen. De groepen kun je bijvoorbeeld selecteren op generatie, leeftijd of familieband. Het is bijvoorbeeld leuk om de kinderen apart te fotograferen, zonder hun ouders. Of je brengt diverse generaties mannen in beeld.

Kleding

Speel met het kleurenpatroon en stem de kleding op elkaar af. Geef voor de fotoshoot aan wat voor kleding de familieleden mee moeten nemen. Je kan neutrale kleuren kleding kiezen om de achtergrond te laten opvallen. Of je kan een paar personen laten opvallen door hun kleding. Maak je een foto van ouders en hun kinderen en is daar toevallig een baby bij. Laat iedereen dan bijvoorbeeld een wit shirt dragen behalve de baby. Laat hem of haar een opvallende kleur romper dragen of opvallende kleding.

Achtergrond

De juiste achtergrond kiezen is belangrijk. Je kan bijvoorbeeld een hoeslaken of dekbedovertrek over een deur hangen en familieleden hiervoor laten staan. Een newborn kun je echter ook op bed fotograferen, dit is comfortabel en veilig voor het kindje. Kijk rond in de omgeving, zie je buiten een mooie schutting, of een ouderwetse deur? Gebruik dit als achtergrond! Ook in Huis kunnen vaak mooie plekjes zijn. Sta in de buurt van ramen voor het mooiste licht.

Actief

Gezinsleden zijn vaak niet gewend aan de camera. Hierdoor kan het ongemakkelijke gevoel statische portretten opleveren. Laat de mensen met elkaar praten, of geef ze een activiteit. Neem bijvoorbeeld voor de kinderen spelletjes mee, of een bal die de familieleden naar elkaar gooien. Hier breek je het ijs mee en krijg je spontane portretten. 

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta