Tips voor de beginnende fotograaf

Tips voor de beginnende fotograaf

Aäron Nasarany 1200
Beginnen met fotografie kan een behoorlijke stap zijn en is bovendien een flinke investering. Daarom hebben wij voor jou handige tips om goed uit de startblokken te komen!

Externe voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bij de externe voorbereiding draait het om de bedrijven waarmee je te maken gaat krijgen zoals de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.

Als startende fotograaf is het dus belangrijk om alles extern goed voor te bereiden tot in de puntjes. Je wilt namelijk niet dat de Belastingdienst je vragen gaat stellen waar je geen antwoord op kunt geven. Daarom is het belangrijk om de volgende zaken op orde te hebben

  • Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
  • Zorg dat jouw offertes en facturen aan de regels voldoen. Er zijn namelijk ook factuureisen.
  • Houd alles correct en overzichtelijk bij. Dit bespaart je een administratieve rompslomp als je een eventuele boekhoudingscontrole krijgt.

Interne voorbereiding

Bij de interne voorbereiding gaat het om jou als persoon en de weg naar jouw succes als professioneel fotograaf

Onderscheidend vermogen

Bepaal waar je op wilt gaan richten. Het maakt desnoods niet uit waar je op wilt gaan richten als je maar een doel voor je ogen hebt. Je kunt er ook voor kiezen om door de jaren heen verschillende opdrachten aan te nemen in verschillende genres. Hierdoor merk je vanzelf waar jouw krachten liggen en welke stijl je ontwikkelt. Wees uniek en blijf jezelf vooral uitdagen.

Bepaal jouw doelgroep

Elk fotografie genre heeft zijn doelgroep. Voor de bruiloftfotograaf zijn het natuurlijk de toekomstige bruidsparen en bij dierenfotografie zijn het natuurlijk de dieren. Jouw onderscheidend vermogen bepaalt je doelgroep. Ben je bijvoorbeeld een kei in reis- en landschapsfotografie, dan kun je ervoor kiezen om reisbureaus in te schakelen zodat jij voor hun de landschappen en toeristische trekpleisters kunt fotograferen. Die kunnen zij weer gebruiken om vakantiegangers nieuwsgierig te maken en klanten binnen te halen. Een win-win situatie voor beide partijen.

Netwerken

Het werk voor een startende fotograaf ligt niet voor het oprapen. Om aan opdrachten te komen is het belangrijk om te netwerken. Ga naar lokale netwerkbijeenkomsten om ondernemers te ontmoeten om op die manier opdrachten binnen te halen. Profileer jezelf op social media en gerelateerde platformen om jouw portfolio onder de aandacht te brengen bij jouw gekozen doelgroep. Maak gebruik van jouw bestaande netwerk om opdrachten binnen te halen of om puur je te profileren als fotograaf.

Maak een plan

Maak een plan voor jezelf waarin je je doelen concreet formuleert en vooral hoe je die doelen gaat bereiken. Zorg dat je de doelen zo concreet mogelijk formuleert bijvoorbeeld in de SMART-methode: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden.

Wees niet bang om fouten te maken

Als startende fotograaf maak je geheid fouten. Of het nou in de beginperiode is of in de loop van de jaren, het is en blijft een leerproces. Fouten maken is een leerproces. Het belangrijkste is om van je fouten te leren zodat je die fouten niet nog een keer maakt.

Maak plezier

Van je hobby je werk maken is als twee vliegen in een klap. Beweeg je in een genre dat je leuk vindt, zodat de plezier en enthousiasme in je werk en als persoon ervan afstraalt!

 

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron