Tips voor betere natuurfoto’s (vlog)

Tips voor betere natuurfoto’s (vlog)

Senta Bemelman 331
Een betere natuurfoto maken kan op veel manieren. Bekijk de videoblog van fotograaf Simon Baxter voor een flinke dosis inspiratie. Ben jij klaar voor je volgende fotografie-avontuur?

Veel fotografen maken gebruik van videoblogs (vlogs) om anderen op weg te helpen binnen de fotografie. Hierbij worden diverse genres, technieken of onderwerpen aangesneden. Als beginnend fotograaf zijn deze filmpjes ontzettend handig om jezelf te ontwikkelen. Je ziet bijvoorbeeld hoe theorie en praktijk samenkomen aan de hand van voorbeelden.

Bij landschapsfotografie zijn volgens Simon Baxter drie zaken belangrijk: compositie, geduld en doorzettingsvermogen.  De video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen.

Compositie

In elke tak van de fotografie is compositie belangrijk. Hierdoor krijg je overzicht. Vooral bij natuurfotografie kun je als snel een chaotisch beeld krijgen doordat er veel elementen zoals takjes, bosjes en rotsen het beeld kunnen vullen. Door het ordenen van deze elementen aan de hand van compositieregels kun je jouw foto visueel aantrekkelijk maken en een aandachtspunt tot stand te brengen. Een voorbeeld van deze regels is de regel van derden, waarbij je het beeld in negen vlakken verdeelt en het onderwerp op de snijpunten te laten terugkomen, krijg je een mooie foto.

Geduld

Soms kan het heel lang duren voordat er actie ontstaat in een landschap. Een groot gedeelte van de tijd is het  afwachten of iets speciaals gebeurt. Het is daarom belangrijk om niet gehaast te fotograferen en de tijd te nemen voor een fotografie-uitje.

Doorzettingsvermogen

Geef niet op als foto’s mislukken. In het begin kan het vooral frustrerend zijn als je niet uit de voeten komt met de compositie of belichting. Heb geduld en fotografeer veel. Lukt het de eerste dag niet om een goede plaat te schieten? Plan een tweede dag in dat je terug gaat naar dezelfde locatie. Blijf net zo lang fotograferen tot je de gewenste plaat hebt. Kijk ter inspiratie vaak naar het werk van andere fotografen.

Bekijk meer handige vlogs op het YouTube-kanaal van Simon Baxter.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta