Tips: sneeuw fotograferen

Tips: Sneeuw fotograferen

sanne 3356
Het heeft even geduurd, maar de sneeuwvlokken bedekken dan toch eindelijk ons vlakke land. Tijd om met je camera op pad te gaan. Hoe zorg je voor een goed belichte foto en waar moet je aan denken?

Een flink pak sneeuw, levert mooie beelden op. Niet vaak krijg je de kans om zoveel wit op je foto te krijgen. Je camera weet dan ook niet altijd even goed hoe hij daar mee om moet gaan. Dat komt omdat je lichtmeter uitgaat van achttien procent grijs. Het resultaat? Een onderbelichte foto. Daar kun je gelukkig wat aan doen.

Juiste belichting kiezen

Omdat je camera een groot wit vlak snel zal onderbelichten, moet je belichtingscompensatie gebruiken. Deze functie wordt meestal aangeduid me een pictogrammetje waarin een plusje en een minnetje staan afgebeeld. Bij veel spiegelreflexcamera’s zie je de belichtingsmeter door je zoeker wanneer je de sluiterknop half ingedrukt houdt. Je kunt dan makkelijk overbelichten door met het wieltje naar +2/3 of +1 te scrollen. Hoeveel je precies overbelicht, is afhankelijk van de hoeveelheid wit. Maak dus een paar testfoto’s met verschillende mate van overbelichting. Je moet namelijk ook weer niet teveel compenseren, dan vallen de details in de lichtste delen van je foto's weg.

sneeuw

Zorg dat de sneeuw niet blauw wordt

Het mooie van sneeuw is dat het wit is. Je wilt dan ook graag dat dat op je foto ook zo is. Als het onderwerp van je foto in de schaduw ligt, kan het nogal eens voorkomen dat je foto blauw wordt. Dit kun je oplossen door de witbalans van je camera in te stellen. Dit kun je handmatig doen door binnen de optie witbalans een foto te maken van de witte sneeuw en dit beeld in te stellen als de kleur die jij als wit wilt gebruiken. Wil je het simpeler houden? Probeer dan eens de voorgeprogrammeerde stand ‘schaduw’ of ‘bewolking’. Dat zal waarschijnlijk al heel wat wittere foto’s opleveren.

sneeuw blauw
Met een verkeerde witbalans krijg je een blauwe foto

Houd je camera heel

Sneeuw komt in de winter, als het koud is dus. Jij kunt je natuurlijk goed inpakken voordat je naar buiten gaat, maar voor je camera geldt dat niet. Als het streng vriest, kun je hem onder je jas warm houden wanneer je hem even niet gebruikt. Belangrijk om te weten is bovendien dat je accu’s door de kou een stuk minder lang mee gaan. Zorg dus altijd voor een reserve-accu en bewaar deze op een warme plek, bijvoorbeeld in je binnenzak.

Fotowedstrijd

Heb je een mooie winterse foto gemaakt? Stuur hem dan in naar onze fotowedstrijd 'Winter' en je maakt kans op een fotoreis naar Noorwegen!

afbeelding van sanne
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Starter. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne