Tips over de juiste lens- en lichtkeuze bij portretteren

Tips over de juiste lens- en lichtkeuze bij portretteren

Sabine Vollebregt 606
Altijd al een mooi portret willen maken? Wij geven de juiste tips over het maken van prachtige portretfoto's. Het gebruik van de juiste lens- en lichtkeuze is hierbij van groot belang.

Lenskeuze

Het kiezen van het juiste objectief is belangrijk bij portretteren. Als je een portret wilt maken waarbij de geportretteerde er van middel tot hoofd op te zien is, kan een 85mm lens een goede keuze zijn. Het gebruikĀ  van een 85mm lens heeft ook een nadeel: in kleine kamers of ruimtes kun je vaak niet ver genoeg achteruit stappen om een goede foto te maken. Een 35mm of 28mm lens is in zo'n situatie een betere keuze. Deze brandpuntafstanden leveren een natuurlijk perspectief op. Een ander voordeel van een lens met meer groothoek is dat je hem voor meerdere soorten foto's en portretten kunt gebruiken. Als fotograaf zorgt het goed kennen van jouw camera en lens voor mooiere resultaten, oefening baart kunst dus.

Lichtkeuze

Bij een portretfoto is goed en mooi licht heel erg belangrijk. Er kan gekozen worden voor natuurlijk licht of voor studioverlichting. Je kan met lichtval spelen voor de perfecte foto. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor licht dat door een raam naar binnenvalt. Is jouw model naar het raam toegedraaid, dan is het gezicht mooi belicht en de rest wat donkerder belicht. Je legt dan de nadruk op het meest belangrijke gedeelte van de foto.

Lory van der Neut maakte dit prachtige portret, waarin goed gewerkt is met de lichtval, de schaduwen en de warme kleurtinten.

Upload jouw mooiste portretfoto's in onze gallery.