Tips: Mist fotograferen

Tips: Mist fotograferen

Fokelien Broekstra 390
Mist fotograferen kan best lastig zijn. Je belichtingsmeter raakt in de war door het witte vlak dat hij meet en er kan onverwachts onscherpte ontstaan. Wij geven je een aantal handige tips hoe je mist het beste vast kan leggen.

Ontstaan

Het is belangrijk om te weten wanneer mist precies ontstaat. Eigenlijk is dit heel simpel, mist ontstaat wanneer er een groot verschil is tussen de dag- en nachttemperatuur. Doordat de lucht sneller afkoelt, wordt de waterdamp omgezet in minuscule kleine waterdruppeltjes. Dit noemen wij mist. Mist ontstaat vaak in de avond en verdwijnt vaak in de loop van de ochtend. Je kunt de mist voorspellen door de weersomstandigheden goed in de gaten te houden.

Op weerplaza is het zelfs mogelijk een klein hulpmiddeltje te vinden. Ze bieden hier een speciale mistkaart aan, waarin jij kan zien waar het mistig is. Hou er rekening mee dat mist eerder ontstaat bij het water.

Geen flitser

Het is doelloos om in de mist te gaan flitsen. Door de flitsen gaat het zicht alleen maar verder achteruit. Een flitser heeft hetzelfde effect als een zaklamp in de mist, het enige wat je nog ziet is een witte muur. Je kan er beter voor kiezen om bestaande lichtbronnen te gebruiken.

Statief

Bij mistfotografie ben je afhankelijk van natuurlijk licht. In zowel de ochtend als de avond kan het licht schaars zijn. Het is dan handig om je camera op een statief te plaatsen. Hierdoor heb je de mogelijkheid om met een langere sluitertijd te werken en je kan makkelijk je compositie vaststellen. In sommige mistvormen is het zelfs mogelijk door je camera op een hoog statief te plaatsen dat je camera boven de mist uitkomt, dit kan een bijzonder effect geven in je foto.

Overbelichten

Zorg ervoor dat je een foto van de mist altijd een klein beetje overbelicht. Je camera zal in de mist kiezen voor een korte sluitertijd, dit is te verklaren omdat de mist zich reflecteert. De camera wordt hierdoor op het verkeerde been gezet. Het beste is om handmatig je foto scherp te stellen, hierdoor heb je de minste kans op een verkeerde scherpstelling.

Acclimatiseren

Als je vanuit de mist komt, is het noodzakelijk om je camera even te laten acclimatiseren. Laat hem bijvoorbeeld eerst even in de koele hal liggen voor je de verwarmde kamer binnen komt. Je kunt condens dat zich op je camera heeft gevormd makkelijk met een zachte droge doek wegvegen.

Heb jij een mooie mistfoto gemaakt? Deel hem dan in onze lezersgallery.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien