Tips: Hoe fotografeer je mist?

Tips: Hoe fotografeer je mist?

Fokelien Broekstra 1110
Regelmatig zie je in onze spotlights en inspiratieartikelen foto’s met mist voorbij komen. De vraag is nu, hoe zet je dit goed op foto, zonder uitgebeten witte delen of onscherpte? Wij geven je een paar handige tips om je op weg te helpen.

Bekijk het weer

Als basis is het belangrijk om te weten wanneer mist ontstaat. Dit is wanneer er een groot verschil is tussen de dag- en nachttemperatuur. De lucht koelt sneller af waardoor waterdamp in de lucht langzaam veranderd in minuscule waterdruppeltjes. Mist ontstaat vaak in de avond en verdwijnt vaak in de loop van de ochtend.
Je kan mist voorspellen door naar de weersvoorspellingen te kijken.

Je kan op weerplaza een mistkaartvinden is, die laat zien hoe mistig het overal is. Een handige tip is ook dat mist vaak ontstaat in gebieden waar veel water is. Hier kun je rekening mee houden met het zoeken naar een locatie.

Geen flitser

Gebruik nooit een flitser in de mist, als je gaat flitsen gaat je zicht alleen maar verder achteruit. Probeer bijvoorbeeld maar eens met een zaklamp aan in het donker door de mist te lopen… Je zult er achter komen dat je dan helemaal geen hand voor ogen meer ziet. Ditzelfde effect heeft de flitser. Kies er daarom voor om bestaande lichtbronnen te gebruiken. Dichtbij een lichtbron plaatsnemen kan hier al goed bij helpen.

Gebruik een statief

Je bent bij mistfotografie afhankelijk van natuurlijk licht. Dit is niet altijd in overvloed aanwezig in de ochtend of laat in de avond. Het kan dan handig zijn een statief te gebruiken. Hierdoor kun je langere sluitertijden gebruiken en makkelijker je compositie bepalen. Ook kun je een statief hoger plaatsen waardoor je boven de mist uitkomt. Hierdoor heb je minder contrastverlies, door de minuscule druppels in de lucht.

De foto

Zorg ervoor dat je een foto een klein beetje overbelicht. Je camera zal in de mist kiezen voor een kortere sluitertijd, dit komt omdat het licht gereflecteerd word. Hierdoor wordt de camera op het verkeerde been gezet. Kies er ook voor om handmatig scherp te stellen, door het contrastverlies kan de camera het verkeerd inschatten, wat voor een onscherpe foto zorgt.
Plaats iets in de voorgrond. Hierdoor krijgt je foto meer diepte in je foto.

Nazorg

Kom je uit de mist, zorg er dan voor dat je camera kan acclimatiseren. Leg hem bijvoorbeeld eerst even in een koele hal voor je de verwarmde kamer binnen komt. Ook is het belangrijk om condens van je camera af te halen met een zachte droge doek.

Heb jij mooie mistfoto’s gemaakt? Deel hem dan in onze lezersgallery net als de makers van de in het artikel geplaatste foto's deden: Fons Bitter, Sarah Di Tucci en Annemieke Stuy al deden.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien