Tips: fotograferen in de sneeuw

Tips: fotograferen in de sneeuw

Fokelien Broekstra 1191
Sommige mensen kijken er enorm naar uit, anderen zien er verschrikkelijk tegenop: sneeuw. Het is uitzonderlijk als er in Nederland een dik pak sneeuw gaat vallen, maar als het dan gebeurt kun je met deze tips de mooiste foto’s maken.

Witbalans

De witbalans is vaak de grootste uitdaging waar je tegenaan loopt als je sneeuwfoto’s maakt. De camera heeft al snel de neiging om de sneeuw blauw te laten zien, vooral bij bewolking, schemering of in de schaduw heb je hier veel last van. Als je in RAW fotografeert hoef jij je nergens zorgen over te maken, je kunt in de nabewerking je witbalans makkelijk aanpassen zonder dat de kwaliteit van je foto achteruit gaat. Bij JPEG moet je toch wat meer experimenteren, schroef je witbalans stapje voor stapje op naar een warmere kleurtemperatuur. De sneeuw krijgt zijn normale kleur langzaam terug.

Lichtmeting

Sneeuw is ook erg goed in het in de war brengen van de witbalans. Door het grote witgehalte in je foto gaat de camera de omgeving onderbelichten, waardoor de foto te donker wordt. Probeer de foto daarom een klein beetje over te belichten en check op je camera of je het gewenste resultaat hebt gekregen. Je kan hiervoor ook gebruik maken van je histogram.

Gelijk op pad

Als jij van plan bent om het sneeuwdek te gaan fotograferen, zorg dan dat je vroeg op pad gaat. Of gelijk zodra de sneeuw is gevallen. Op dit moment zijn er nog niet zo veel mensen doorheen gelopen en is de sneeuw nog helemaal wit. Als je later gaat staan er veel sporen in de sneeuw en is de kans dat je een witte drap aantreft erg groot.
Bedenk goed wat voor compositie je wil fotograferen, als je door je eigen compositie heen gelopen bent is het erg lastig om dit te kunnen corrigeren.

Sneeuwbui

Als je in een sneeuwbui terecht komt en je wil toch foto’s maken, dan is het belangrijk om je camera te beschermen tegen de vlokken en een zonnekap op je camera te doen. Hierdoor kan de sneeuw net iets minder dichterbij de voorkant van je lens komen. De kans dat er nattigheid op je lensglas komt is hierdoor een stuk kleiner.

Landschap en details

Natuurlijk maken we allemaal landschapsfoto’s, maar vergeet je de details niet? De takjes met sneeuw of het grassprietje in de hoek van de tuin. Of het blaadje met een bijzondere sneeuwvorm erop? Het zijn beelden die niet vergeten mogen worden.

Warm aankleden

Natuurlijk is het ook niet onbelangrijk om jezelf warm aan te kleden, er is niks vervelender dan het zelf koud hebben tijdens het fotograferen. Maar niet alleen jij kan het koud krijgen. Je camera en vooral zijn batterij heeft ook last van het weer. Je batterij is namelijk een stuk sneller leeg dan op een mooie zomerse dag. Lees er meer over in dit artikel.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien